A szeretet ott növekedhet, ahol a döntés visszavonhatatlan – Győri egyetemisták a házasságról beszélgettek Veres András püspökkel

2017. december 7. (csütörtök) 9:00

Veres András megyéspüspök volt a vendége a Beszélgess velem! programsorozat november 28-i, házasságról szóló alkalmának a győri Széchenyi István Egyetemen. 

A főpásztor a beszélgetést felvezető előadásában kiemelte, hogy a házasságra való felkészülésben meghatározó a család, az otthoni példa. A házasság a férfi és a nő egész életre szóló szeretetkapcsolata Isten ajándékaiban részesülve. A Teremtő nélkül nem lehetséges a harmonikus házasság. A mai liberális felfogással szemben, amely a szerelem testi oldalát helyezi előtérbe, hangsúlyozta, hogy a házasság egymás iránti elköteleződés, amelyben mindkét fél növekedhet. Ezt próbálja a bűn megfékezni, amely gyengíti a szeretetben való növekedés lehetőségét. 

Veres András kitért arra is, hogy minden emberben ott él a szeretet utáni vágy, hogy szeressen és szeretve legyen, de ebben csak akkor tud előrelépni, ha kész áldozatokat hozni érte. Ebből következik, hogy aki igazán szeret, az kész a másik gyengeségeit megbocsájtani, a szeretett személy iránt áldozatokat hozni. 

Ha valaki nem akarja vállalni a „papír súlyát”, akkor az annak a jele, hogy még nem érett meg a házastársi szeretetre, nem tud áldozatot hozni a másikért. A szeretet és a szerelem csak ott növekedhet, ahol a döntés visszavonhatatlan: tehát a házasságban. A házasságot nem lehet kipróbálni, minőségileg más kapcsolatot jelent az, ha mind a ketten komolyan gondolják és az Úr színe előtt is kifejezik az elköteleződésüket. 

Az előadást követően a hallgatóság kérdéseire válaszolt a Győri Egyházmegye püspöke.  „A kívülállók többet gondolkodnak rajta, mint aki benne él”– válaszolta humorosan a cölibátusra vonatkozó kérdésre. Meglátása szerint nem nehezebb a nőtlen papi élet, mint egy egész életen át hűséges házasságban élni.

A beszélgetés során szóba került, hogy manapság a keresztény értékrend szerint élő fiatalok nehezen tudnak olyan párt találni, aki velük azonos módon gondolkodik. Veres András szerint ebben segíthetnek az egyházi iskolák, kollégiumok, intézmények. A technika fejlődésével immár az interneten is rendelkezésre áll magyar nyelvű katolikus társkereső oldal, amely a parkatt.hu címen érhető el. 

A főpásztor emlékeztetett arra, hogy a mai fiatalok több mint 50%-a elvált szülők gyermekeként nő fel, általában nők társaságában, apakép nélkül. Ezért erősíteni kell őket abban, hogy a rossz példából is lehet tanulni: annak ellenére, hogy a szülők nem tudták megvalósítani a boldog házasságot, nekik még sikerülhet. 

Gömböcz Réka
Fotó: Németh Péter