Lélekben is meg kell újulnunk – Az új egyházi év első napján ismét megnyílnak a győri Székesegyház kapui

2017. december 2. (szombat) 8:00

December 1-jén helyszíni sajtótájékoztatót tartott Veres András megyéspüspök, Bognár István püspöki irodaigazgató, székesegyházi plébános, valamint Andorka Miklós, a Győri Egyházmegye építészirodájának vezetője a győri Nagyboldogasszony-székesegyház felújításáról. 

A győri Nagyboldogasszony-székesegyházban a felújítási munkálatok 2017 májusának első napjaiban kezdődtek el, amelyek eredményeként a szakemberek korszerűsítették az épületgépészeti, világítási, fűtési, biztonsági és a hangosítási rendszert, illetve kicserélték a burkolatot – ismertette a részleteket a Győri Egyházmegye főpásztora. A 20. század második felében lerakott járólapok helyett mészkő burkolatot kapott a Székesegyház. A felújítási munkálatok első szakaszában a Könnyező Szűzanya oltárát is restaurálták. A felújítás második szakaszában többek között sor kerül Franz Anton Maulbertsch osztrák festő 18. században készített, a beázások miatt megrongálódott mennyezetfreskóinak helyreállítására. A Nagyboldogasszony-székesegyházban található mellékoltárokat, festményeket, szobrokat, fal- és márványfelületeket is felújítják. Ugyan még várható a Székesegyház szakaszos lezárása a restaurálási munkálatok miatt, a liturgikus események zavartalanságát azonban biztosítják – tájékoztatott Andorka Miklós. 

A felújítási munkálatok első szakaszának lezárulásával tehát ismét látogatható lesz a Székesegyház: december 3-án, advent első vasárnapján 10 órától Veres András megyéspüspök szentmisét celebrál, amelynek keretében megáldja és megnyitja a megújuló Nagyboldogasszony-székesegyházat. Az ünnepen zenei szolgálatot végez a Palestrina-kórus, orgonán játszik Cziglényi László. Ezen a napon a 8.30-kor kezdődő székesegyházi szentmisét még az orsolyita nővérek Szent Anna-templomában mutatják be – hívta fel a figyelmet Bognár István. Az adventi időszakban hétfőtől szombatig a szentmisék reggel 6 órakor és este 18 órakor kezdődnek. A Székesegyház plébánosa hangsúlyozta, hogy a reggel 6 órakor kezdődő roráte szentmiséket is a főhajóban mutatják be, hogy minél többen részt vehessenek a szertartásokon. Vasárnap változatlanul 8.30-tól, 10 órától, 12 órától és 18 órától mutatnak be szentmisét a Székesegyházban.

Bognár István a megújulás lelki dimenziójára is kitért: advent első vasárnapjával elkezdődik az új egyházi év, amellyel mi magunk is egy újabb esélyt kapunk a belső megújulásra. 

Győri Egyházmegye Sajtóirodája
Fotó: Kun Zoltán/Győr Plusz