Dékány Ferenc bioetikai kérdésekről tartott előadást a Győri Hittudományi Főiskolán

2017. október 19. (csütörtök) 9:00

Október 11-én Bioetikai kérdések, avagy lábjegyzetek a „halál kultúrájához” címmel Dékány Ferenc plébános, tanár tartott előadást a Hitünk és életünk szabadegyetem keretében a Győri Hittudományi Főiskolán. Az előadó napjaink legfontosabb bioetikai kérdéseire keresett választ. 

Dékány Ferenc a bioetika tárgyköréből az abortusz, a fogamzásgátlás, a mesterséges megtermékenyítés, az őssejtkutatás és a génsebészet körüli problémákat emelte ki. Közülük az abortusz tekinthető a legnagyobb súlyúnak, hiszen az emberi élet integritásáról van szó. Hazánk sajnos világviszonylatban is élen jár az abortusz tekintetében. Bár az 1969-es csúcsponthoz viszonyítva (az élveszületésekhez képest 134%) a művi abortusz aránya fokozatosan csökken, ennek hátterében nem okvetlenül a csökkenő tendencia, hanem a különböző szintetikus fogamzásgátló tabletták használata áll. A fogamzásgátlók használata felborítja a hormonterhelést, és különböző betegségek kialakulásához is hozzájárulhat – figyelmeztetett az előadó. A mesterséges megtermékenyítésről elmondta, hogy az eljárás során a megtermékenyült, de a méhüregbe be nem ültetett embriót lefagyasztják, fenntartva a lehetőségét annak, hogy a megfogant életet tudományos kutatás céljára használják fel, megsértve az emberi élet – törvényben is deklarált – védelmét.

Érvelésében kifejtette, hogy a felsorolt cselekmények közös jellemzője, hogy sokan tájékozatlanok bioetikai kérdésekben, ez pedig leginkább a hiányos biológiai ismeretekre vezethető vissza. 

A fogamzásgátló tabletták, a génsebészet káros lehet az emberi szervezetre. Ma még nem tart ott a tudomány, hogy kockázat nélkül, teljes biztonsággal lehetne alkalmazni ezeket az eljárásokat. Azonban napjainkban már rendelkezésre áll olyan őssejttenyésztő eljárás, amely etikus, és nem képezi részét az embriók lefagyasztása.

Az előadás utolsó részében az egyházi tanítóhivatal megnyilatkozásairól beszélt Dékány Ferenc, rámutatva arra, hogy a bioetikai kérdésekre az Egyház naprakészen, meglehetős éberséggel reagált. A probléma abban gyökerezik, hogy a várt eredmény elmaradt, a hívők életére kevésbé voltak hatással a tanítóhivatal megnyilatkozásai. 

Mit tehetünk ma? – tette felé a kérdést az előadó. Tanulnunk kell Jézus Krisztustól, aki az antik kultúra hanyatlása idején alapította meg az Egyházat, és türelmesen várta a bűnös megtérését. Krisztus példája nyomán, az evangélium szellemében, emberségesen kell megoldani a problémákat – hangsúlyozta Dékány Ferenc.

A szabadegyetem következő programjára november 29-én 18 órai kezdettel kerül sor a Győri Hittudományi Főiskolán, amelynek keretében Cs. Varga István József Attila-díjas irodalomtörténész tart előadást az Arany János-év alkalmából a költő munkásságáról és szakrális költészetéről A LÉLEK ÉL: találkozunk! címmel.

Szöveg: Kelemen Dávid/Győri Hittudományi Főiskola

Fotó: Németh Péter