Bemutatták a Győri Filharmonikus Zenekar 2017/18-as ünnepi évadát

2017. október 4. (szerda) 20:00

Október 2-án egy sajtótájékoztató keretében mutatták be a 2018-ban alapításának ötvenedik évfordulóját ünneplő Győri Filharmonikus Zenekar új évadának programjait a győri Richter János Hangverseny- és Konferenciateremben. Az eseményen jelen volt Veres András győri megyéspüspök, Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója, Berkes Kálmán, a Győri Filharmonikus Zenekar művészeti vezetője, Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke, Szombati-Serfőző Eszter, Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Kulturális és Sport Főosztályának vezetője, Virágné Bertalan Éva, a  Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda óvodavezetője, valamint Budai Sándor, a Győri Filharmonikus Zenekar nagybőgő szólamvezetője. A sajtótájékoztatón ismertették az Istvánffy Benedek-, a Sándor János-, valamint a „17:18” hangversenybérlet programjait. 

Fűke Géza köszöntőjében hangsúlyozta a történelmi egyházak és a Győri Filharmonikus Zenekar kapcsolatának fontosságát, kiemelve, hogy az Istvánffy Benedek tiszteletére indított hangversenybérlet aktuális programja egyházi ünnepekhez és helyszínekhez kötődik. 

Veres András győri megyéspüspök az Istvánffy-hangversenysorozat kapcsán elmondta: olyan művek szólalnak meg, amelyek templomi, szakrális környezetben születtek. Egy koncertterem nem tudja azt a bensőséges, lélekemelő hangulatot biztosítani, mint a templom a maga szakralitásával. Az adott zenemű befogadásában különös jelentőséggel bír a helyszín. A főpásztor örömét fejezte ki, hogy a Győri Filharmonikus Zenekar felhívja a figyelmet Istvánffy Benedek, a XVIII. században élt szentmártoni (ma Pannonhalma) születésű zeneszerző életművére, aki karnagyként a győri Nagyboldogasszony-székesegyház szolgálatában állt. A győri megyéspüspök reményének adott hangot, hogy a Székesegyház a felújítást követően a komolyzenei koncertek ideális helyszínévé válik. Veres András arra is kitért, hogy a felújítási munkálatok miatt még bizonytalan, hogy a Győri Filharmonikus Zenekar előadhatja-e Giuseppe Verdi Requiemjét 2017. november 6-án a Székesegyházban, hiszen a kivitelezővel kötött megállapodás november 9-én jár le, ugyanakkor a munkálatok előrehaladása bizakodásra adhat okot. Amennyiben mégsem sikerül befejezni a Székesegyház burkolatcseréjét a koncert időpontjáig, az előadást a Richter János Hangverseny- és Konferenciateremben tartják meg. 

Berkes Kálmán emlékeztette a résztvevőket arra, hogy barátja és pályatársa, Kocsis Zoltán Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester és zeneszerző halálának első évfordulóján fogják bemutatni Verdi gyászmiséjét. 

Szemerei János köszönetet mondott azért, hogy a Győri Filharmonikus Zenekar műsorára tűzte Felix Mendelssohn-Bartholdy V. Reformáció című szimfóniáját a reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából, amelynek győri, tatabányai és mosonmagyaróvári előadásain bemutatkozik Budai Sándor nagybőgőművész. Az evangélikus püspök Luther Mártont idézve rávilágított arra, hogy a teológia mellett a zene Isten ajándéka. 

Fűke Géza beszámolt a Győri Filharmonikus Zenekar „17:18” elnevezésű hangversenysorozatáról, amelynek alkalmaira elsősorban a kisgyermekes családokat és a Győr vonzáskörzetében élőket várják. A 17 óra 18 perckor kezdődő koncertek ideje alatt a Richter-terem épületében egy külön helyiséget biztosítanak a 3-7 éves gyermekek számára, ahol a Győri Egyházmegye fenntartásában működő Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda óvodapedagógusai várják a gyermekeket kézműves foglalkozásokkal, diavetítéssel, körjátékkal és népmesékkel, amíg a szülők a Győri Filharmonikus Zenekar előadásait hallgatják – mondta Virágné Bertalan Éva óvodavezető. 

Fűke Géza hozzátette, hogy a programsorozat megszervezésekor a kisgyermekes családok mellett azokra a komolyzene iránt érdeklődőkre is gondoltak, akik Győr agglomerációjában élnek, és munkájuk befejezését követően már nincs lehetőségük arra, hogy egy esti előadást meghallgassanak a Richter-teremben. A 60-70 perces időtartamúra tervezett koncerteket hétköznapokon tartják, hogy egy sűrű napirendbe is beilleszthető legyen az igényes, tartalmas kulturális kikapcsolódás. 

A Győri Filharmonikus Zenekar programjairól bővebb információ található a www.gyfz.hu oldalon. 

Győri Egyházmegye Sajtóirodája
Fotó: Marcali Gábor/Győr Plusz