Élet a születés előtt – Elindult a Győri Egyházmegye életvédelmi programsorozata

2017. szeptember 30. (szombat) 8:00

A Győri Egyházmegye életvédelmi programsorozata szeptember 26-án Keresztes Ilona, a Kossuth Rádió szerkesztője és az általa alapított Fiatalok az Élet Szolgálatában közösség előadásával kezdődött a Győri Hittudományi Főiskola dísztermében. 

A program elején Veres András győri megyéspüspök köszöntötte a jelenlévőket, és bevezetőt tartott a téma aktualitását illetően. Nem az élet urai, hanem hordozói vagyunk – hívta fel a figyelmet. Keresztes Ilona megköszönte Veres András hűséges kiállását az élet mellett, és megfogalmazta az előadás leglényegesebb célját: fel kellene ismernünk, hogy életünk létrejötte a teremtés legnagyobb csodája – amit talán nem is gondolnánk, mivel tudatosan nem emlékszünk fogantatásunkra.  Egy kisbaba születésekor a Teremtő társul fogadja a szülőket a teremtésben. 

Egy fogantatásról szóló animációs film vetítése közben került középpontba az abortusz témája. Napjaink bizarr állapota, hogy a felnőtt társadalom komfortérzete határozza meg, hogy egy gyermeknek joga van-e az élethez. A társadalmi közhangulat azonban egyáltalán nem emberellenes, az emberek jót akarnak, de keveset tudnak az életről. Minden várandós nő tudja, hogy embert hordoz – ha ez nem így lenne, nem ijednének meg ennyire a nem kívánt terhességtől. De mikortól ember az ember? Az anyaméhben két ivarsejt között csodálatos módon megtörténik a felkérés az élet hordozására, ugyanúgy, mint az angyali üdvözletkor, csakúgy, mint a lánykéréskor. A fogantatás a felkérésre mondott igen. Az emberi kapcsolatok tehát leképeződnek sejtszinten, az új teremtmény genetikai állományának létrejöttekor, a fogantatáskor pedig már megalkotódik az ember, annak személyes kiválasztottságában – hangsúlyozta Keresztes Ilona Élet a születés előtt címet viselő előadásában.

Az előadó rámutatott arra, hogy csak szeretettel és irgalommal fordulhatunk azokhoz a nőkhöz, akik a várandósság ideje alatt olyan mély fájdalmat és kiszolgáltatottságot élnek meg, hogy úgy érzik, az abortusz megoldás lehet a helyzetükben. Számunkra a legfontosabb feladat, hogy tanuljunk az életről és segítsük őket. 

Keresztes Ilona elmondta, hogy a Fiatalok az Élet Szolgálatában közösség az Együtt az Életért Egyesület ifjúsági kortárssegítő csoportja. Azért jött létre, hogy képezze azokat a fiatalokat, akik hivatást éreznek az ember életének és méltóságának képviseletére és védelmezésére a fogantatástól a természetes halálig. A közösségben tanulnak, információkat és gondolatokat osztanak meg egymással, és erőt merítenek a közösségből a munkájukhoz. A közösség alapítója kitért a Kilenc hónap az élet című képzésükre, amelynek során – szeptembertől májusig – valós kilenc hónapon keresztül követik a részt vevők a magzati élet fejlődését a fogantatástól a születésig. A képzés során az életvédelemmel kapcsolatos aktuális híreket elemzik, továbbá a magzati élet valamely területével foglalkoznak: társadalmi gondolkodás, párkapcsolat, fogantatás, családtervezés, abortusz orvosi szemmel, jogalkotás, posztabortusz szindróma, segítő beszélgetés. A képzés fontos eleme a kommunikációs gyakorlat, amely által a fiatalok újságírói és szóvivői ismereteket szereznek. 

Ezt követően a Fiatalok az Élet Szolgálatában közösség képviselői, Molnár Csenge, Németh Dávid, Pataki Margit, Szijártó Janka és Zaymus Eszter mutatkoztak be. 

Az életvédelmi programsorozat következő alkalma október 17-én lesz a Győri Hittudományi Főiskola dísztermében. A 17 óra 30 perckor kezdődő alkalom előadói bemutatják a meddőségkezelés keresztények számára is elfogadható módját.

Zsuppán Klaudia/Győri Egyházmegye Sajtóirodája
Fotó: Nagy Lajos