Magyar szentek dél-itáliai ábrázolásairól tartott előadást Prokopp Mária

2017. szeptember 27. (szerda) 7:00

A Szent László-estek negyedik alkalmán, szeptember 21-én Prokopp Mária művészettörténész, egyetemi tanár tartott előadást a magyar szentek dél-itáliai ábrázolásairól a győri Múzeumházban. A program keretében az érdeklődők meghallgathatták Domenico Scarlatti és Benedetto Marcello egy-egy művét Maróti Gábor egyházzenei igazgató és Lunczer Vivien, a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézete hallgatójának előadásában.

Prokopp Mária felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy tisztában legyünk történelmi, művészettörténeti értékeinkkel, és azzal, hogy mit is jelent a magyar szentek léte Európa kultúrájában. A művészettörténész bevezette a közönséget abba, hogy miért van Dél-Itáliában, az egykori Nápolyi Királyság területén annyi magyar szenttel kapcsolatos emlék. Bemutatta az Árpád-ház és a Nápolyi Királyság középkori dinasztikus kapcsolatait, politikai-kulturális összefonódottságát, rávilágítva V. István magyar király lánya, Mária királyné szerepére a magyar kultúra dél-itáliai jelenlétében. Mária II. Anjou Károly nápolyi király feleségeként felvirágoztatta a királyság kulturális-művészeti életét. Ennek a termékeny időszaknak a jele az Altomontéban őrzött, Szent Lászlót ábrázoló táblakép, amely Simone Martini műve, valamint a nápolyi Santa Maria Donnaregina Vecchia templom, amely Mária királyné adományából épült fel. 

Az előadó olyan magyar vonatkozású művészeti alkotásokat is bemutatott, mint Simone Martini freskói az assisi Szent Ferenc-bazilika Szent Márton-kápolnájában. A sienai festő Árpád-házi Szent Erzsébetet és Szent Klárát ábrázoló kettős portréján Erzsébet alakjában Mária királyné ismerhető fel  – osztotta meg a különleges részletet Prokopp Mária.

A művészettörténész Mária királyné szellemi-lelki örökségére is kitért: leszármazottja, Anjou-Durazzo László nápolyi király védőszentje, Szent László életéről freskóciklust készíttetett a nápolyi Santa Maria dell’Incoronata templomban. 

Prokopp Mária előadásában nemcsak művészettörténeti és kultúrtörténeti tényeket osztott meg a közönséggel, hanem a magyar kulturális örökségen, valamint a legendákon keresztül mély, egzisztenciális jelentőségű kincseink és az emberi létezés alapvető észrevételére hívta a közönséget. Az előadás a hallgatóság szívébe ültette, milyen kivételes ajándék keresztény magyarnak lenni Európában.

Zsuppán Klaudia/Győri Egyházmegye Sajtóirodája
Fotó: Nagy Lajos