„A fát a gyümölcséről lehet megismerni” (Lk 6,44) – Ünnepi szentmisével indították a tanévet a Győri Egyházmegye hitoktatói

2017. szeptember 20. (szerda) 12:00

Szeptember 16-án tanévnyitó ünnepséget és továbbképzést szerveztek a hitoktatók számára a Győri Hittudományi Főiskolán. A továbbképzés keretében a szentségek vételére való felkészítés volt a legfőbb téma, amelyet Balázs Tamás, a győri Szent Imre-templom plébánosa, a Hitoktatási Bizottság elnöke fogalmazott meg: „A célunk az, hogy plébániáinkon új közösségeket hozzunk létre, és a fiatalság ne »kibérmálkozzon« a templom falai közül, hanem kapcsolódjon be a plébániák életébe.”    

Veres András a tanévnyitó alkalmából szentmisét mutatott be. A főpásztor szentbeszédét az evangéliumból kiemelt három fontos gondolatra építette. 

„A fát a gyümölcséről lehet megismerni” (Lk 6,44) – ha a hitoktatók elhanyagolják saját lelki életüket, nem járulnak rendszeresen a szentségekhez, nem gondozzák lelküket, akkor nem tudnak elvezetni másokat sem Istenhez, vagyis nem lesznek képesek betölteni hitoktatói feladataikat sem. Szándékaink, gondolataink rávetülnek cselekedeteinkre, és a gonosz szándék sokszor megmérgezi a gyümölcsöt. 

Ahhoz, hogy felismerjük a jót, szükséges a bölcsesség: „A jó ember jó kincséből hoz elő jót” (Mt 12,35) – hangsúlyozta az evangéliumi részletet a győri megyéspüspök. Aki engedi, hogy az evangélium átjárja a lelkét, annak cselekedeteit is irányítani fogja a legfőbb jó. A bizonytalanság légköre megmételyezi a mindennapi életünket. Mi, keresztények merjük bátran megadni a bizalmat másoknak, ne legyünk előítéletesek, hiszen a félelem és a bizonytalanság a gonosz birodalmát építi.  

Jézus azt kérdezi: „Miért mondjátok nekem: Uram, Uram! – ha nem teszitek meg, amit mondok?” (Lk 6,46). A jó ember mindig képes korrigálni. Nem adja fel, hanem Isten evangéliumát szem előtt tartva „újratervezi” az útvonalat, ha zsákutcába kerül. Nehéz feladat áll a hitoktatók, a Krisztus igéjét hirdetők előtt: nagy felelősség és egyben nagy öröm, hogy Istenről beszélhetnek másoknak, és eljuttathatják a rájuk bízottakat az Istennel való személyes kapcsolatig.

Veres András végül megköszönte a hitoktatóknak, hogy vállalják a kor kihívásait, és Isten áldását kérte munkájukra.

Csizmadia Gertrúd/Győri Egyházmegye Sajtóirodája
Fotó: Holy Eszter