Bármi jóba kezdesz, előbb kérd, hogy ő vigye végbe! – Ünnepi tanévnyitó szentmisét tartottak a győri bencés gimnáziumban

2017. szeptember 7. (csütörtök) 7:00

A Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium Veni Sancte szentmisével indította a 391. tanévet a győri Loyolai Szent Ignác bencés templomban szeptember 3-án. Tóth Konstantin OSB iskolaigazgató Szent Benedek Reguláját idézve buzdította a diákokat: bármely jó cselekedetbe kezdenek, állhatatos imával előbb Istentől kérjék annak véghezvitelét. Az igazgató Szent Pál nyomán felhívta a figyelmet arra, hogy a gondolkodásmód megújítása által felismerhetővé válik Isten akarata, hogy mi kedves, helyes és tökéletes előtte. 

Tóth Konstantin a hétköznapi, sokszor monotonnak tűnő iskolai munka keresztjének felvételére biztatta a diákokat. Kiemelte, hogy bár az iskolában igyekeznek a világot még jobban megismerni, közben nagyon fontos, hogy lelkiekben, kereszténységükben, Krisztus követésében is előrehaladjanak: „Mit használ ugyanis az embernek, ha az egész világot megnyeri, lelkében pedig kárt vall?” (Mk 8,36) 

A szentmise végén Sárai-Szabó Kelemen OSB perjel és Tóth Konstantin OSB átadták a pápai áldást tartalmazó elismerő oklevelet Szalayné Kürthy Juditnak, a tantestület egyik tagjának.  A tanárnő több évtizeden keresztül komoly szakmai tudással és magas színvonalon oktatta a bencés diákokat, továbbá önzetlen segítséget nyújtott az egyházközségek és a karitatív szervezetek számára is. 

Forrás: Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium, Győr; Schmidt Péter/Bencés Diákok Győri Egyesülete
Fotó: Kleininger Tamás/
Czuczor Gergely Bencés Gimnázium