Magyaros László szentmisét mutatott be Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére

2017. július 15. (szombat) 9:00

Kategória: Boldog Apor Vilmos püspök

Magyaros László újmisés – akit Veres András megyéspüspök június 17-én szentelt pappá a győri Loyolai Szent Ignác bencés templomban – július 3-án szentmisét mutatott be Boldog Apor Vilmos vértanú püspök tiszteletére Győrben, az orsolyita nővérek Szent Anna-templomában. A szentmisén koncelebrált Bognár István, a győri Nagyboldogasszony-székesegyház plébánosa, Boros Károly, a szlovákiai Nyékvárkony plébánosa, Dobai Sándor, a Benelux államok nyugalmazott főlelkésze, Kovács Pál újkéri plébános, valamint Schmatovich János, a győri Német Ispita-templom igazgatója. A liturgia alkalmával az oltárra helyezték a vértanú püspök ereklyéjét. Az ünnepet megtisztelte jelenlétével Zsebedics József győr-szigeti plébános.

Magyaros László szentbeszédében emlékeztetett arra, hogy Apor Vilmos püspök 125 éve született, és 20 évvel ezelőtt avatták boldoggá a római Szent Péter téren. A főpásztor bátran védelmezte a keresztény erkölcsöt, és nem félt a szélsőséges politikai hatalmaktól sem. Apor Vilmos a vértanúságot is vállalva állt ki a győri püspökségen menedéket kereső asszonyok mellett a szovjet katonákkal szemben – hangsúlyozta az újmisés lelkipásztor. Apor Vilmos szociális érzéke különösen megmutatkozott a szegények és az üldözöttek védelmében, erős és mély hitéből fakadóan tudott a nehéz körülmények ellenére is hitvalló életet élni. Eljutott a szeretet legfelső fokára, és tanúskodva az evangéliumról, meg tudott bocsátani üldözőinek. Hitvalló élete példa lehet ma is minden ember számára.

Ezt követően Magyaros László Boldog Apor Vilmos lelkigyakorlatos füzetéből idézett: „Valójában úgy érzem, hogy a lelkipásztor-apostolnak szól az utolsó boldogság: »boldogok, akiket üldöznek, és akik szenvednek az igazságért«. Ez a pap boldogsága, az önfeláldozás, a vértanúság.” Apor Vilmos lelkipásztori szolgálata során nem felejtette el hitvallását.

Magyaros László szentbeszéde végén azt kívánta, hogy Apor Vilmos püspök példás élete és közbenjárása segítsen mindannyiunkat, hogy az isteni szeretet megélői és hirdetői legyünk, s így kerüljünk közelebb a Jó Pásztorhoz. A szentmise végén a pappá szentelésének 65. évfordulóját ünneplő Dobai Sándor vasmisés, Magyaros László pedig újmisés áldásban részesítette a jelenlévőket.

***

Augusztus 7-én 18 órai kezdettel Németh Attila, Sopron-Kertváros plébánosa mutat be szentmisét Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére az orsolyita nővérek győri Szent Anna-templomában. A szentmise végén aranymisés áldásban részesíti a jelenlévőket.

Szöveg és fotó: Torda Béla/Győri Egyházmegye Sajtóirodája