Szent Lászlóra és Halmos Lászlóra emlékeztek Győr-Újvárosban

2017. július 9. (vasárnap) 8:00

Július 2-án, az évközi idő 13. vasárnapján a győr-újvárosi Urunk színeváltozása-templomban az ünnepi szentmise előtt bemutatták azt a Szent Lászlót ábrázoló emlékplakettekkel díszített olajgyertyát, amelyet Ferenc pápa Rómában a május 31-i általános kihallgatás alkalmával áldott meg. A gyertyán látható emlékplaketteket Lebó Ferenc szobrászművész, éremművész készítette. A szentmise keretein belül felhangzott Halmos László Magyar mise című műve. A szertartás zenei szolgálatát végzők így emlékeztek a győri Nagyboldogasszony-székesegyház Palestrina-kórusának alapító karnagyára halálának huszadik évfordulóján.

A szentmise elején Zsebedics József győr-szigeti plébános Szent László alakjáról beszélt, majd Horváth Csaba, a győr-újvárosi egyházközség tagja méltatta a győri lengyel nemzetiségi önkormányzat kezdeményezését, amely révén Lebó Ferenc győri szobrászművész elkészítette a Szent László-láng tartóját a lovagkirály jubileumi éve alkalmából. A kezdeményezést a Országos Lengyel Önkormányzat támogatta. Ferenc pápa május 31-én az általános kihallgatás keretében fogadta Rómában a Szent László-év tanácsadó-testület és az Országos Lengyel Önkormányzat tagjait, és megáldotta a Szent László-lángot a Szent László-plakettekkel díszített olajgyertyákkal együtt.

Horváth Csabát követően Varga András, a győr-újvárosi plébániai tanácsadó-testület elnöke szólalt fel, aki Bálint István templomatyával együtt vette át a Ferenc pápa által megáldott olajgyertyák egyikét – Nagyvárad, Nyitra és Székelyföld képviselői mellett – június 17-én a magyarországi lengyelek központi ünnepén a budapesti Szent István-bazilikában. 

Forrás: http://www.gyorujvarosiplebania.eoldal.hu/
(Szöveg: Horváth Csaba, fotó: Bálint István) 

Szent Lászlóra emlékeztek Győr-Újvárosban

Szent Lászlóra emlékeztek Győr-Újvárosban

Szent Lászlóra emlékeztek Győr-Újvárosban

Szent Lászlóra emlékeztek Győr-Újvárosban

Szent Lászlóra emlékeztek Győr-Újvárosban