Zenés történeti iskoladrámát mutattak be Győrben a két király, László és Salamon küzdelméről

2017. június 26. (hétfő) 20:00

Kategória: Szent László-év

Történeti iskoladrámát adott elő június 26-án a győri Richter János Hangverseny- és Konferenciateremben, a Szent László-napok keretében a piliscsabai Boldog Özséb Színtársulat. Illei János (1725―1794) jezsuita drámaíró László és Salamon konfliktusát bemutató darabját dolgozták fel.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán működő társulat célja bemutatni a 17―18. századi magyarországi iskolai színjátszás darabjait, valamint az ünnepekhez kötődő liturgikus és népi játékokat. A 2002-ben alapított amatőr társulat ezúttal Illei János Salamon király, Lászlónak foglya című történeti játékát mutatta be.

A hét kimenetelből álló történeti játék a mosoni síkságon játszódik. Cseldráma: Salamon király cselt forral László ellen. 1080-at írunk. Lászlót 1077-ben királlyá koronázták, azóta is Magyarország szeretett uralkodója. A volt és a jelenlegi király találkozóra készül, László a béke, Salamon az ármány szándékával. Nem kerülhető el az összecsapás ― a konfliktust állítja középpontba az iskoladráma. László kénytelen börtönbe záratni a békülni nem hajlandó Salamont.

A zárójelenetben ― Friz András (1718―1790) Salamon című drámájából átvéve ― László Magyarországot Szűz Máriának ajánlja.

Trauttwein Éva/Magyar Kurír
Fotó: Németh Péter/Győri Egyházmegye Sajtóirodája