A győri Nagyboldogasszony-székesegyház belső tere is visszanyeri eredeti szépségét

2017. május 17. (szerda) 13:00

Kategória: Győri Nagyboldogasszony-székesegyház (Belvárosi plébánia)

Május 12-én Veres András győri megyéspüspök egy sajtótájékoztató keretében ismertette a győri Nagyboldogasszony-székesegyház belső felújításának részleteit. A felújítási munkálatok május első napjaiban kezdődtek el.  A közelmúltban újult meg kívülről a Székesegyház, most a belső felújításokra kerül sor – hangsúlyozta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. A szakemberek a felújítási munkálatokat az épületgépészeti, a biztonsági és a hangosítási rendszer korszerűsítésével, valamint a burkolat kicserélésével kezdik. A 20. század második felében lerakott járólapok helyett mészkő burkolatot kap a Székesegyház. A felújítási munkálatok első szakaszában, amelyek előreláthatólag 180 napig, 2017 novemberéig fognak tartani, a Könnyező Szűzanya oltárát is restaurálják. A felújítás második szakaszában többek között sor kerül a beázások miatt megrongálódott, Franz Anton Maulbertsch osztrák festő által a 18. században festett mennyezetfreskók helyreállítására. A Nagyboldogasszony-székesegyházban található mellékoltárokat, festményeket, szobrokat, fal- és márványfelületeket is felújítják. A cél az, hogy a Székesegyház belső tere visszakapja eredeti szépségét.

Május 15-től novemberig, a felújítási munkálatok első szakaszában a Nagyboldogasszony-székesegyház zárva tart – tájékoztatott a győri megyéspüspök. A felújítás ideje alatt sem maradnak el a székesegyházi szentmisék, ezeket a belvárosi plébániához tartozó templomokban, változatlan időpontokban mutatják be: hétfőtől szombatig a reggeli, 6 óra 45 perckor, valamint az esti, 18 órakor kezdődő szertartások a Rákóczi Ferenc utca 6. szám alatt található Magyar Ispita-templomban lesznek. A vasárnapi és az ünnepnapi szentmiséket az orsolyita nővérek Apáca utca 41. szám alatt található Szent Anna-templomában mutatják be 8 óra 30 perckor, 10 órakor, 12 órakor, valamint 18 órakor. A kiemelt ünnepek alkalmával a székesegyházi szentmiséket a Loyolai Szent Ignác bencés templomban vagy a Kármelhegyi Boldogasszony-templomban celebrálják. Ezért a szervezők arra kérik a híveket, hogy kiemelt figyelemmel kísérjék az ünnepek liturgikus rendjéről, helyszínéről szóló hirdetéseket. A szentségi házasságkötésre készülő pároknak a Magyar Ispita-templomot, az orsolyita nővérek Szent Anna-templomát, a győr-révfalui Szentháromság-templomot, valamint a Szent Imre-templomot ajánlják az esküvő helyszíneként. 

Bognár István, a Nagyboldogasszony-székesegyház plébánosa elmondta, hogy a május 21-i Szeretet Nap alkalmából Pápai Lajos nyugalmazott győri megyéspüspök az orsolyita nővérek Szent Anna-templomában mutat be szentmisét 10 órai kezdettel. Boldog Apor Vilmos püspök emléknapján, május 23-án 11 órakor Ternyák Csaba egri érsek celebrál szentmisét a Győri Egyházmegye papságával a Kármelhegyi Boldogasszony-templomban. Veres András győri megyéspüspök május 27-én 9 órai kezdettel a bérmálás szentségében részesíti a győr-belvárosi, a győr-gyárvárosi, valamint a győr-szigeti plébániához tartozó fiatalokat a Loyolai Szent Ignác bencés templomban.

Győri Egyházmegye Sajtóirodája
Fotó: Gregorics Iván / Pécsi Egyházmegye