A grúz férfikari éneklés nagykövetei adnak hangversenyt Győrben

2017. április 19. (szerda) 12:00

Az Öt Templom Fesztivált szervező Karzat Színház Nonprofit Kft.-t az elmúlt években egyre gyakrabban keresték meg olyan értékes programokkal, melyek a fesztivál tematikus körébe tartoznak, azonban a rendezvény hagyományos időpontjaival nem összeegyeztethetőek. Ezek a kivételes koncertek valósulhatnak most meg „az Öt Templom Fesztivál bemutatja” szlogennel. Ennek a sorozatnak az első darabja az Iberi-kórus fellépése Győrben. A másfélezer éves múltra visszatekintő, UNESCO-oltalommal védett, egyedülálló grúz férfikari éneklés utazó nagykövetei, a Buba Murghulia vezette Iberi kórus Győrben ad hangversenyt április 23-án 19 órától az evangélikus öregtemplomban (Győr, Petőfi tér 2.). A szervezők az egyiptomi Tantában és Alexandriában végrehajtott terrortámadások áldozatainak, a kopt keresztény közösségnek ajánlják fel a koncert teljes bevételét.

Lenyűgöző zenei invázió, pompásan gazdag, változó improvizációs blokkok, vad szólók, dübörgő basszus és szárnyaló tenor. Ezeréves hagyomány és friss lüktetés. Intenzív színpadi jelenlétben kibontakozó grúz történelem: munkadalok, énekek, himnuszok, szerelmes dalok, történelmi balladák, 12-13. századi dicsőítő dalok és nagyon régi dalok a kereszténység előtti korból – ez a grúz Iberi Choir. A világszerte ismert, számos nemzetközi díjjal elismert kórus tagjai a természetes többszólamú grúz éneklés hagyományának ápolása és népszerűsítése mellett fontosnak tartják az improvizációt mint a grúz népi énekhagyomány jelentős elemét. A kórus sikerének alapja vidám, nyitott szívű színpadi jelenlét is.

„Az Iberi egy egészen különleges minőség, ahol fényes, új dimenziójú, drámai és intenzív előadásmódban egyesül az istentisztelet, a kórushagyomány az innovációval és a merész improvizációval.” (Ben Mandelson, WOMEX)

Öt Templom Fesztivál, Győr