Megkezdődött a tatai kapucinus templom belső felújítása

2017. január 26. (csütörtök) 11:00

Kategória: Pályázatok

Komoly erőfeszítések és előkészületek után a tatai Szent Imre kapucinus templomban sikerült elkezdeni a villamoshálózat rekonstrukcióját, melynek során egy korábbi tűzeset során erősen rongálódott betáp-egységet felújították. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt 2015-ös pályázatnak köszönhetően a restaurálást előkészítő falkutatást, illetve a villamoshálózat szakszerű megtervezését, illetve a villamoshálózat korszerűsítéshez szükséges nyomvonalak – „csövezés” és a modern igényeknek megfelelő elosztóközpontok kialakítását – sikerült megvalósítani. Ezzel a munka első üteme lezárult. A Minisztérium újabb pályázatot írt ki, amelyet az előkészített dokumentumok alapján a rövid határidő ellenére beadott az egyházközség.

A szakértői véleményekkel összhangban a templom teljes elektromos hálózatának felújítását és a templomtérben az Örökségvédelemmel egyeztetve egy korszerű világítás kialakítását tervezik.

A hálózat felújítása során végzett roncsolásos munkálatok helyreállítása mellett szükséges a templombelső jelenlegi – a legutóbbi felújítás óta eltelt hosszú idő, valamint a korábbi beázások és a falszigetelés hiánya miatt – erősen megromlott és károsodott festésének restaurálása. A mennyezet egyes részein és a diadalíven vakolati repedések találhatók. A projekt megvalósítása során a belső felázott és salétromos lábazati falfelületek vakolata új, szellőző vakolatrendszerrel kerülne felújításra. A sérült, laza, málló fal- és mennyezeti felületeknél szükséges a meglévő festés és a laza vakolatrész eltávolítása, majd pótlása is. A felületeken tisztítás, konzerválás-alapozás, majd új festés, díszítőfestés készülne természetes pigmenttel színezett festékkel. Az új színeket az örökségvédelmi engedélytől függően határozzák meg, az elképzelés világos, pasztellszínek alkalmazása a formavilág megtartásával.

A teljes felújítással nemcsak a templombelső villamoshálózata újulhat meg, hanem korszerű világítással és riasztórendszerrel a templom oldalfolyosóján kialakított Kapucinus Múzeum és Szentképkiállítás is látványosabbá, vonzóbbá és mindemellett jobban védhetővé válna.

Az üzemzavarok megszűnése és a templombelső teljes helyreállítása nemcsak a tatai hívek, polgárok de az ide látogató turisták örömére is szolgálna. Adjunk hálát Istennek mindazért, amit elérhettünk, és kérjük kegyelmét a további munkálatok folytatásához. Istennek legyen hála!

Forrás: www.tataikapucinus.hu