Győri kiadványt is elismertek „Az év levéltári kiadványa” díjjal

2016. február 2. (kedd) 10:00

Kategória: Egyházmegyei Levéltár

Átadták a Magyar Levéltárosok Egyesülete által alapított „Az év levéltári kiadványa” díjakat. Az ünnepélyes eseményre Budapesten, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában (ÁBTL) került sor január 28-án, ahol a Győri Egyházmegyei Levéltár munkatársának kötetét is elismerték.

Gyarmati György, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL) főigazgatója örömmel jelentette be a díjak átadása előtt, hogy az utóbbi esztendőkben jelentősen megszaporodott az egyházi levéltári kiadványok száma. Molnár Anita, az ÁBTL osztályvezetője ismertette a pályázat menetét. Eszerint a Magyar Levéltárosok Egyesülete tavaly decemberben írta ki pályázatát magyarországi közlevéltárak, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) tagintézményei, nyilvános magánlevéltárak, határon túli, illetve magyarországi vonatkozású iratokat őrző egyházi levéltárak számára. A díj elsődleges célja a levéltárak kultúramegőrző, kultúrateremtő szerepének, tudományos eredményeinek bemutatása a levéltárak szellemi műhelyeiből kikerülő kiadványok középpontba állításával – fogalmazott az osztályvezető.

Tyekvicska Árpád, a Magyar Levéltárosok Egyesületének elnöke elmondta, első ízben nevezett kiadványával külföldi, magyar iratanyagot őrző levéltár a pályázaton, valamint ő is hangsúlyozta, hogy évek óta kiemelkedő teljesítményt nyújtanak az egyházi levéltárak. Kiadványaik minden esetben első vagy második díjban részesülnek.

Vígh Annamária, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Közgyűjteményi Főosztályának vezetője elmondta: az elmúlt esztendőkben díjazott művek jól szemléltetik azt a tendenciát, amely az egyházi levéltárak nagyon magas színvonalú munkáját bizonyítja. Úgy vélte, a fejlődéshez hozzájárult az egyházi levéltárak 2010 utáni jelentős forrásbővülése, illetve egy új generáció megjelenése a munkatársak soraiban. A díjazott művekről megállapította: széles célközönséghez szólnak; vannak köztük a forráskiadványokon és monográfiákon túl a várostörténetről, egyháztörténetről, hadtörténetről, épített örökségről szóló művek is. Külön öröm, hogy folytatódik a határon túli gyűjtemények megszólítása – jelentette ki az EMMI főosztályvezetője, hozzáfűzve: a díjazott kiadványok annyira jelentősek, hogy a levéltárak falain kívül, a könyvesboltokban is meg kellene jelenniük.

Biszak Sándor, a díjat biztosító Arcanum Adatbázis Kft. ügyvezető igazgatója kapcsolódott Vígh Annamária gondolatához: a tudás közvetítésének legfontosabb formája még 2016-ban is a könyv. A digitális közlés nem tudott a helyébe lépni. A digitális jelenlét fontos a könyvek számára, s nem okozza a könyvkiadás halálát, hiszen olvasni könyvet szeretünk, és digitalizálni sem lehet mást, csak már megjelent művet.

Szögi László, a zsűri elnöke szólt a döntési szempontokról. Mint fogalmazott: egyre több a jó színvonalú kiadvány, s egyre több a stabilan működő műhely, amelyek közül kiemelte a Győri Egyházmegyei Levéltárat és a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltárat.

Nemes Gábor Brevia Clementina című munkáját, amelyet a Győri Egyházmegyei Levéltár adott ki, kiemelkedő alkotásnak ítélte a zsűri. Tóth Tamás A Kalocsa-Bácsi Főegyházmegye 18. századi megújulása Patachich Gábor és Patachich Ádám érsekek idején címet viselő művét, amit a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár gondozott, tudományosan és kiállításában egyaránt nagyon magas színvonalúnak találták. Hermann István A veszprémi egyházmegye igazgatása a 18. században című munkájáról, amelyet a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára adott ki, a zsűrielnök azt mondta: jó példa az egyházmegye és a levéltár együttműködésére.

A forráskiadványok kategória díjazottjai:

 • I. Márki Sándor naplói I. 1873–1892. Szerk. Erdész Ádám (MNL Békés Megyei Levéltára)
 • II. Nemes Gábor: Brevia Clementina. Magyar vonatkozású brévék VII. Kelemen pápa idejéből 1523 –1526 (Győri Egyházmegyei Levéltár)
 • III. „Törvényes” megszállás. Szovjet csapatok Magyarországon 1944–1947 között (MNL Országos Levéltára)

A monográfiák, tanulmánykötetek kategória díjazottjai:

 • I. Tóth Tamás: A Kalocsa-Bácsi Főegyházmegye 18. századi megújulása Patachich Gábor és Patachich Ádám érsekek idején 1733–1784 (Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár)
 • II. Hermann István: A veszprémi egyházmegye igazgatása a 18. században (1700–1777) (MNL Veszprém Megyei Levéltára)
 • III. A Hajdú-Bihar Megyei Levéltár évkönyve 34. (MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltára)

A levéltári szakmai kiadványok kategória díjazottjai:

 • I. Fazekas István: A Haus-, Hof- und Staatsarchiv magyar vonatkozású iratai (MNL Országos Levéltára)
 • II. Bernád Rita – Barabás Kisanna: Plébániai levéltárak II. A Marosvásárhelyi és a Székelyudvarhelyi Gyűjtőlevéltárak repertóriuma (Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár)
 • III. Géra Eleonóra – Oros András – Simon Katalin: Buda város tanácsülési jegyzőkönyveinek regesztái, 1699–1703 (Budapest Főváros Levéltára)

A levéltári adatbázisok kategória díjazottjai:

 • I. Ybl Miklós Virtuális Archívum (Budapest Főváros Levéltára)
 • II. A gyulai zsidó temető adatbázisa (MNL Békés Megyei Levéltára)

Ditzendy Attila / Magyar Kurír
Fotó: Lambert Attila

Győri kiadványt is elismertek „Az év levéltári kiadványa” díjjal

Győri kiadványt is elismertek „Az év levéltári kiadványa” díjjal

Győri kiadványt is elismertek „Az év levéltári kiadványa” díjjal

Győri kiadványt is elismertek „Az év levéltári kiadványa” díjjal

Győri kiadványt is elismertek „Az év levéltári kiadványa” díjjal

Győri kiadványt is elismertek „Az év levéltári kiadványa” díjjal

Győri kiadványt is elismertek „Az év levéltári kiadványa” díjjal

Győri kiadványt is elismertek „Az év levéltári kiadványa” díjjal