Apor Vilmos-emléktáblát avattak Budapesten

2015. november 18. (szerda) 11:00

Kategória: Apor Vilmos-imaév 2015

Apor Vilmos-emléktáblát avattak november 15-én Budapesten, a felső-vízivárosi Szent Anna-templomban. Az emléktáblát dr. Pápai Lajos győri megyéspüspök áldotta meg szentmise keretében. Pápai Lajos a száz évvel ezelőtt pappá szentelt, hetven évvel ezelőtt mártírhalált halt elődjét méltatva hangsúlyozta: vértanúvá nem magától lesz az ember, a vértanúság Isten ajándéka.

A kereszténység lényeges eleme a „másokért valóság elve.” Ezt érti meg minden szülő, minden pap, minden szerzetes és minden igazi keresztény: áldozattá kell válni. Hozzátette: minden szentmisében fölajánljuk magunkat Istennek, ne csodálkozzunk, ha egyszer elfogadja. Apor Vilmos számára az Istentől kapott másik nagy ajándék papi hivatása volt. Jézus jó pásztor volt, és ez az apostolok, illetve utódaik, a püspökök feladata is: jó pásztoroknak lenni. Apor Vilmos tudta, hogy aki Krisztust jeleníti meg, az önként adja neki szabadságát. A világ szemében ez megkötöttség, valójában azonban szabadság – mondta a győri püspök. A harmadik Istentől kapott ajándéka a hite volt. „Isten jó szülőkön, elkötelezett jezsuita nevelőkön keresztül növelte, erősítette Apor Vilmos lelkében a hit természetfeletti ajándékát.”

Pápai Lajos szólt arról is, hogy a keresztény értékek elfogadása fontos ugyan, de még nem hit. „Ma is fennáll a veszélye, hogy olyan kereszténységet alakítunk ki, amely zárójelbe teszi Jézus Krisztus keresztjét, feltámadását” – figyelmeztetett. A hitben az ember egész egyéniségével hagyatkozik rá Istenre. „Aki pedig így talál rá Krisztusra, az nem egyszerűen keresztény értékeket fogad el, hanem magát Krisztust és ebből az elfogadásból természetesen fakad a keresztény élet” – fogalmazott a győri püspök.

MTI / Magyar Kurír