Alapkőletételre várva – Épül az új Szent Margit-templom

2013. június 14. (péntek) 8:26

Bognár István plébános, Supka-Kovács Tamás vezető tervező (Meander Építésziroda), Kóbor Csaba ügyvezető, kivitelező (Stettin-Hungária Kft.) és Ivanics Ferenc, a Szent Margit Alapítvány kuratóriumi elnöke közös sajtótájékoztató tartott június 12-én Sopronban a Szent Margit-egyházközség új templomának közelgő alapkőletétele alkalmából.

Bognár István plébános bevezetőjében kiemelte, hogy már a ’40-es évek óta szerettek volna méltó templomi környezetet az addig még jobbára üdülőövezetnek számító Lőverekbe. Azóta megtízszereződött a plébánia területéhez tartozó lakosok száma, jelenleg 6000 ezer fő-Istváőn atya felelevenítette az előzményeket is: 2011 adventjén megszületett a  templomépítő ima, amely azóta is minden nap elhangzik a templomban. 2012 pünkösdjén lelki alapkőletételre került sor (elkészült az új templom makettje), 2013 pünkösdjén pedig megtörtént az első kapavágás, s megindultak a földmunkálatok. A plébános kiemelte, a markolók lassan elérik a markolók a legmélyebb pontot, az oltár alatti részt – oda kerül vasárnap az alapkő. István atya hozzátette , hogy a beruházás részleteiről a www.szentmargit.sopron.hu portálon hetente friss képes és szöveges beszámolót olvashatnak és láthatnak az érdeklődők. A plébános elmondta, az új templom építése 305 millió forintba kerül. Kárpótlási egyházi keretből 140 millió volt erre elkülönítve, az egyházmegye tavaly és az idén is 20-20 milliót adott, a város ingatlancsere útján 20 millióval támogatta eddig az ügyet, és a hívek adományaiból is közel 20 millió eddig összegyűlt.

Ivanics Ferenc, a Szent Margit Alapítvány kuratóriumának elnöke közölte, ebben az évben sikerült az Egyház- és Civilügyi államtitkárság pályázatán 20 milliót nyerni. Ennek alkalmából Hölvényi György államtitkárt is meghívtuk az alapkőletételre.

Ezután Supka-Kovács Tamás, az épület tervezője (Meander Építésziroda) ismertette az építés részleteit. Elmondta, maga is lővereki lakos és tagja a Szent Margit-plébánia egyházközségének, így öröm a számára, hogy annak a közösségnek tervezhetett hajlékot, akikhez maga is tartozik. Modern, ugyanakkor a lővereki tájba illeszkedő épületet tervezett, amely szerves egységet képez a plébánia szimbólumaként ismert haranglábbal és a több mint 100 éves Töpler-villával. 600 m2-es alapterülettel, 2 és fél szinttel és toronnyal, utóbbi „kilátóhelyként” is impozáns lesz, hiszen a tetején elhelyezendő 7 méteres kereszt magasodik majd a jelenlegi villaépület fölé. Az alsó szinten egy 800-1000 férőhelyes urnatemető lesz majd, kiszolgálva ezzel a Szent Mihály temetőtől távol eső városrész igényeit, a felette levő templomtér 280 férőhelyes lesz, egy beúsztatott karzattal.

Kóbor Csaba, a Stettin-Hungária Kft. ügyvezető igazgatója kifejezte, örül, hogy ismét bizalmat kaptak a Győri Egyházmegyétől, hiszen több templom felújításában részt vettek már. Új templomot építeni csak kevés cégnek adatik meg, emiatt is örültek a lehetőségnek.  Ennél a munkánál azt tapasztalták, hogy igazi közösség áll a plébánia (a megrendelő) mögött. A mai kapitalista üzleti világban ritka az olyan beruházás, amikor minden mozzanatot a közös siker vezérel, és ahol mindig érezhető az együttműködés. Ezt tapasztalja azóta a rendszeres heti kooperációkon is. Kiemelte, a tervet színvonalasnak tartja, amit minőségi módon szeretnének kivitelezni. Jelenleg a csapadékvíz elvezetés és a földmunka folyik. 5000 m3 földet kell kitermelni, melynek egy részét majd a szerkezetépítés után visszatemetik. A hónap végén egy 26 m magas toronydaru (45 méteres gémkinyúlással) is dolgozik majd a meglehetősen szűkös és meredek terepen. Júliusban kezdődik az alapozás, és a szerkezetépítés. Decemberre szeretnék a ragasztott fatartós tetőszerkezetet is befejezni, vagyis „tető alá hozni” az épületet. A teljes befejezés időpontja a szerződés szerint 2014 augusztus vége. Bár az idő eddig esős volt, minden nap tudtak dolgozni, és eddig a terv szerint halad a munka.

Zárásként ismét Bognár István plébános kapott szót, aki mindenkit szeretettel meghívott az alapkőletételre, amely június 16-án vasárnap 17 órakor kezdődik. Az alapkövet lerakja és előtte a szentmisét celebrálja a 2 hét múlva aranymisés megyésfőpásztor, dr. Pápai Lajos megyéspüspök. Jelezte, hogy a meghívott vendégek egy-egy saját gondolatát illetve üzenetét is belehelyezik az urnába a mise végén. Az urnát csak néhányan fogják az építkezés területére kísérni, a vendégek a szabadtéri mise helyén kivetítőn láthatják a plébánia mögött zajló ünnepi pillanatokat. Végül megjegyezte, a plébánia az építkezés alatti hónapokban is zavartalanul működik, a beruházás miatti kellemetlenségekért pedig elnézést kért.

A sajtótájékoztató után a résztvevők a szakemberek jelenlétében maguk is megtekinthették az építkezés munkagödrét.

Szent Margit-plébánia, Sopron