Rendalapítójukat ünnepelték a premontreiek

2013. június 13. (csütörtök) 7:09

Június 6-án emlékezik meg az egyetemes Egyház a premontrei rend alapítójáról, Szent Norbertről. Rendalapítójuk ünnepét a csornai premontrei szerzetesek idén is több napon keresztül ünnepelték.

Június 6-án a rend szombathelyi gimnáziumban ünnepélyes szentmisével kezdődött a megemlékezés, amelynek főcelebránsa Balla Barnabás pálos szerzetes, tartományi gondnok volt, aki motorral érkezett Pálosszentkútról Szombathelyre. Elkísérték őt a „MotorkerékPálosok” egyesület tagjai is, akik motorjaikat is bemutatták a Szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium diákjainak.

A szentmisében Fazakas Márton prelátus megáldotta a gimnázium egykori diákját, Mindszenty Józsefet ábrázoló új mozaikképet is. A szentmise után az ünnep a diákok műsorával folytatódott, majd az iskola udvarán fogadással ért véget.

Másnap, június 7-én több mint 50 diák zarándokolt el a premontreiek egyik ősi prépostságába, Türjére, ahol a plébános, Száraz Dávid premontrei atya fogadta a zarándokokat. A nap a prépostság épületében működő türjei Kolping Szociális Otthonban tartott műsorral, a falu közösségével együtt ünnepelt szentmisével és agapéval zárult.

A csornai apátságban június 9-én, vasárnap ünnepélyes szentmisében köszöntötték Szent Norbertet a szerzetesek, nagy számú hívő jelenlétében. A szentmise után Fazakas Márton, a Csornai Premontrei Apátság elöljárója áldotta meg az apátság felújított külső udvarát, ahol koncertet adtak a soproni vadászkürtösök és a Chorus Spontanus.

Boldvai M. Bertalan O.Praem. / Magyar Kurír