Lange Nacht der Kirchen – Templomok éjszakája Ausztriában

2013. június 12. (szerda) 11:42

A „Templomok éjszakája” Ausztriában az ökumenikus egységet hivatott kifejezni, e rendezvényre kilencedik alkalommal, idén május 24-én került sor Burgenlandban. A templomok 18 órától éjfél utánig álltak nyitva, és összesen mintegy 3000 rendezvényen vehettek részt a látogatók. Az a nagy megtiszteltetés érte a Vox Angelica kórust, hogy ezen alkalomra ismét meghívtak bennünket a frauenkircheni bazilikába, hogy az est nyitásaként egy 60 perces koncertet adjunk. Kihívás volt ez számunkra, de nagy örömmel készültünk.

A „Templomok éjszakája” kiemelt jelentőséggel bír a település és az ott élő ferencesek életében. A zord időjárás és a programok kései kezdésének ellenére több mint 700 érdeklődő fordult meg a templom és a kolostor rendezvényein. Színvonalas, mozgalmas és vidám este volt: a kolostor különböző termeiben kulturális előadások, kiállítások és filmvetítések várták a látogatókat, késő estig gyerekek szaladgáltak a bazilika előtti tér és a nekik rendezett vetélkedők között, a kolostorban apácák és ferences barátok sürögtek-forogtak, hogy mindenkinek jusson a híres, Elias testvér által készített „kolostorkenyérből” és az egyéb helyi finomságokból. Egész este nyitva állt az altemplom, a merészebbek pedig a bazilika tornyaiba is felmehettek, misztikus programra a sötét éjszakában... A szervezők a fiatalokra is gondoltak: különleges színfolt volt a programok között a kerengő belső udvarán tartott rock-koncert.

Boldogsággal tölt el bennünket, hogy részesei lehettünk ennek az estének, megható volt tapasztalni, hogy mekkora szeretettel fogadtak bennünket, próbálkozva magyarul szólni hozzánk. Felemelő érzés volt mindannyiunk számára.  

Nyerges-Zombó Katalin