Kattintás érintés nélkül: világszabadalom útján a magyar virtuális egér (videóval)

2013. április 24. (szerda) 6:00

Kategória: Iskolák

Egy győri és egy győrújbaráti fiatalember, ifj. Kovács György és Nagy Lóránd, egykori aporos diákok az ötletgazdái az érintés nélkül működő, virtuális egérnek. A találmány iránt multinacionális cégek érdeklődnek.

"Tavaly tavasszal kezdtem el gondolkodni az érintés nélküli egér ötletén. A győri Széchenyi egyetemen tanuló barátommal, Nagy Lóránddal hosszasan beszélgettünk a virtuális egérben rejlő lehetőségekről, s úgy éreztük, hogy érdemes belevágni a megvalósításba. Édesapám segítségével - aki több saját találmányát védette már le - június 1-én jelentettük be a szabadalmi hivatalban az újszerű egérrel kapcsolatos elképzeléseinket" - kezdte a kisalfold.hu-nak a győri ifjabb Kovács György.

Miközben hallgatjuk a megvalósítás szakaszait, a kisalfold.hu munkatársai kipróbálhatták a különleges egeret. Elsőként Paintben és Google Térkép alkalmazásban ismerkedtünk a virtuális egérrel, majd a népszerű Angry Birds játékkal is tettünk próbát. Tekintettel, hogy hagyományos egérhez szokott a kezünk, a berögzült mozdulatokat nem sikerült rögtön kiiktatnunk. Elsőre kisebb-nagyobb falakba ütköztünk a monitoron; például az Angry Birds-ben egyetlen dühös madarat sem sikerült kilőnünk a katapultból az éhes disznókra. A legfontosabb egérfunkciókat - kattintás, duplakattintás, kijelölés - azonban rövid időn belül megtanultuk.

Tesztvideó (YouTube)

Cél az új egér lekicsinyítése

"Az érzékelőkön természetesen még fogunk finomítani a nagyobb pontosság érdekében. A HUROBAT hármas prototípusa az emberi kéz remegését ugyanakkor már képes szűrni. Most azon dolgozunk, hogy a virtuális egér méretét lekicsinyítsük, s olyan megoldással álljunk elő, mely laptopokba vagy akár mini okostévékbe beépíthető legyen" - mondta ifjabb Kovács György, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mesterszakos hallgatója.

"Az általunk kidolgozott rendszer jóval kevesebb energiát fogyaszt, mint a hordozható számítógépekbe épített egérpadok. További előnye, hogy higiénikus, hisz emberi kézzel nem érintkezik. A virtuális egér felhasználási lehetőségeinek pedig csak a fantázia szabhat határokat; kezdve az újszerű prezentációkon át a banki ATM-ek használatáig" - közölte Nagy Lóránd.

Videóriport a feltalálókkal (YouTube)

Titkok: a működési elvről egyelőre nem nyilatkozhatnak

A műszaki tudományok iránt érdeklődő Olvasóinkban nyilván felmerül a győri virtuális egér titka, de erről az ötletgazdák egyelőre nem beszélhetnek.

"A szabadalmunkat el szeretnénk adni, több multinacionális céggel felvettük a kapcsolatot, s előszerződést kötöttünk velük. A dokumentum szerint a virtuális egér működési elvéről egyelőre nem nyilatkozhatunk. Annyit mondhatok, hogy nem kamera vezérli a rendszert" - zárta szavait ifjabb Kovács György.

Szeghalmi Balázs
Fotó: Cseh Róbert
Forrás: www.kisalfold.hu