Brenner János boldoggá avatására készül a Győri Egyházmegyei Karitász

2018. április 26. (csütörtök) 12:00

Brenner János vértanú papot (1931-1957) május 1-jén ünnepi szentmise keretében boldoggá avatják a szombathelyi Emlékmű-dombnál. Az örömteli alkalomra lelkiekben is készül a győri Apor Vilmos Ház közössége. Április 26-án délelőtt Németh László általános püspöki helynök látogatott a Győri Egyházmegyei Karitász épületébe, majd az általa vezetett közös elmélkedés után ünnepélyesen megáldotta azokat a gyertyákat, melyeket a megváltozott munkaképességű munkatársak készítettek az ünnepre.

Család(ki)képző nap Kunszigeten

2018. április 25. (szerda) 20:00

„Egy nap a családokért!” – ezzel a szlogennel rendezték meg az első család(ki)képző napot Kunszigeten április 14-én Winkler Zsolt plébános vezetésével. Az esemény délelőtt a Szent Lőrinc-templomban kezdődött. A nyitóprogram keretében Ritter Andrea szakpszichológus Család mint sorsformáló erő címmel tartott előadást. Ezután pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek koordinálásával kiscsoportos beszélgetéseken vehettek részt az érdeklődők. A legkisebbeket kézműves foglalkozás várta a plébánián. Az ebéd közös bográcsból került az asztalra. Délután a családok csapatokat alkotva mérték össze erejüket a sportcsarnokban. A programokat a Hangraforgó együttes koncertje és táncház zárta.

Tárd ki a szíved! – Tavaszváró délutánt rendeztek Harkán

2018. április 22. (vasárnap) 8:00

A harkai karitászcsoport immár második alkalommal, április 14-én rendezte meg a „Tárd ki a szíved!” mottójú tavaszváró délutánt a helyi futballpályán, mintegy 800 résztvevővel. Az idei programot a Családok éve jegyében állították össze. 

Peruból látogatott szülővárosába Szabó Zsolt msp atya

2018. április 21. (szombat) 8:00

Szabó Zsolt msp atya, a Szegények Szolgái Misszionáriusok Mozgalom tagja három év után három hét szabadságra érkezett Peruból szülővárosába, Sopronba. Korábban Kubában is szolgált az olasz Giovanni Salerno atya által alapított közösségben, melynek legfőbb tevékenysége a szegénységben élők evangelizálása Latin-Amerikában (Peru, Mexikó, Kuba) és az elhagyott gyermekek nevelése. A mozgalmat négy különböző közösség – papok és testvérek, szerzetesnővérek, szemlélődők és családos misszionáriusok – alkotja, akik életállapotuknak megfelelően vállalnak részt a feladatokból. Több mint 150 misszionárius (18 különböző nemzetből) több mint száz helyi lakossal szolgál naponta 1500 gyermeket a mozgalom iskoláiban, étkezőiben, orvosi rendelőiben és szakmai műhelyeiben. Budapesten Józsefvárosban, a Magyarok Nagyasszonya Központban foglalkoznak főleg roma származású gyerekekkel, akiknek az általános és középiskolai tanulmányaikban segítenek.

Ferenc pápa üzenete a hivatások 55. világnapjára

2018. április 20. (péntek) 11:00

Húsvét negyedik vasárnapja a hivatások világnapja. A Szentatya hagyományosan üzenetet intéz a papokhoz, szerzetesekhez és minden hívőhöz ezen a napon. Az alábbiakban közöljük Ferenc pápa Meghallani, megfontolni, megélni az Úr hívását című üzenetét. 

Szentségimádás Brenner János boldoggá avatásának előestéjén

2018. április 20. (péntek) 10:00

A Szombathelyi Egyházmegye kezdeményezéséhez csatlakozva szentségimádást tartunk a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban Brenner János boldoggá avatásának előestéjén, április 30-án, a 18 órakor kezdődő szentmisét követően.

Horvát nemzetiségű hívek zarándoklata a győri Könnyező Szűzanyához

2018. április 20. (péntek) 8:00

A Győri Egyházmegye az idei esztendőben is megszervezi a horvát nemzetiségű hívek zarándoklatát a győri Könnyező Szűzanyához. A 2018-as zarándoklat mottója: „Helyezzük családjainkat Isten kezébe!” A zarándoklatra május 6-án, vasárnap kerül sor a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A 10 órakor kezdődő ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka Ägidius J. Zsifkovics kismartoni püspök lesz. A szentmisén énekével közreműködik a gradistyei horvátság által lakott települések híveinek közel 150 fős Pax et bonum kórusa. A zarándoklat a 14 órakor Mária-köszöntővel zárul Mogyorósi Márk Ányos OSB főszervező vezetésével. A Győri Egyházmegye szeretettel hívja és várja a horvát családokat!

A mocsai egyházközség kiállítással készül a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

2018. április 19. (csütörtök) 8:00

A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve a mocsai Rózsafüzér Királynője Plébániához tartozó hívek összegyűjtötték az 1954 és 2017 között, az elsőáldozások alkalmával készített csoportképeket. A felvételekből összeállított tablók a plébániatemplomban láthatók. 

Nem lehet elég korán kezdeni – Óvodások látogattak a Győri Egyházmegyei Levéltárba

2018. április 18. (szerda) 9:00

Április 10-én a győri Prohászka Ottokár Orsolyita Közoktatási Központ nagycsoportos óvodásai a Győri Egyházmegyei Levéltárba látogattak. A levéltár munkatársai számára igazi kihívást jelentett egy jellemzően iratokat őrző intézményt bemutatni olyan gyermekeknek, akik épp csak most ismerkednek a betűkkel, az olvasás szépségével. 

KAZETTA – Katolikus Zenei Táborba várja a zenészeket a NEK Általános Titkársága

2018. április 18. (szerda) 8:00

A Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkársága katolikus zenei tábort szervez Révfülöpre. A tábor időpontja: 2018. július 23-29. A szervezők 2018. május 31-ig várják az érdeklődők jelentkezését a www.iec2020.hu honlapon. 

Első hétvégét tartott a Házas Hétvége soproni közössége

2018. április 16. (hétfő) 10:00

Április 6. és 8. között tartotta a Házas Hétvége soproni közössége az Első hétvége elnevezésű rendezvényét Kőszegen Varga János atya, a bécsi Collegium Pazmanianum rektorának vezetésével. A részt vevő házaspárokat segítette Gál Áron és Melinda, Orosz Árpád és Mária, valamint Tóth László és Ágota. 

„Aki zarándokol, jó úton van!” – Varga Józsefné Horváth Mária előadása Sopronban

2018. április 16. (hétfő) 9:00

Április 14-én az Éltető Erő Alapítvány a Rák Ellen szervezésében Varga Józsefné Horváth Mária, a Győri Hittudományi Főiskola nyugalmazott szakigazgatója tartott előadást, Aki zarándokol, jó úton van! címmel a soproni Szent Imre-templomban. Az előadás előtt az alapítvány képviselője, Csiszár Zoltánné köszöntötte a megjelenteket, és röviden bemutatta a szervezetet.

Istenes versfolyam Komáromban

2018. április 16. (hétfő) 8:00

Március 21-én immár negyedik alkalommal tartotta Komáromban a Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda a helyi katolikus közösséggel együtt az Istenes versfolyam című rendezvényét. Az eseménynek a Szent Ignác Közösségi Ház adott otthont. A programon fellépők – köztük Bros Gergely komáromi, Bors Imre gyömörei plébános, Both Andrásné óvónő, Horváth Marianna református segédlelkész, Mészáros Sándor baptista lelkész, valamint a katolikus oktatási intézmény egykori diákjai – egy általuk kiválasztott verset osztottak meg a jelenlévőkkel. 

Mária igazi gazdagsága Jézus – Csernai Balázs atya szentmisét mutatott be a Fatimai Szűzanya tiszteletére

2018. április 14. (szombat) 8:00

Április 13-án Csernai Balázs tapolcai lelkipásztor, teológiai tanár mutatott be szentmisét a Fatimai Boldogságos Szűz Mária tiszteletére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmisén koncelebrált Bognár István városplébános, püspöki irodaigazgató. 

Bérmálás a nyúli Mindenszentek-templomban – Képriport

2018. április 13. (péntek) 9:00

Veres András győri megyéspüspök a nyúli Mindenszentek-templomban ünnepi szentmise keretében szolgáltatta ki a bérmálás szentségét huszonhét fiatalnak április 8-án, az Isteni Irgalmasság vasárnapján. A helyi közösség nevében Bausz András plébános köszöntötte a főpásztort. 

Segítség összefogással Kisbéren

2018. április 13. (péntek) 8:00

A Katolikus Karitász országos központja és a Győri Egyházmegyei Karitász közösen segítette egy kisbéri otthon szennyvízcsatornájának kiépítését. A történet két éve, 2016 tavaszán kezdődött, amikor egy asszony Kisbérről fordult segítségért a Győri Egyházmegyei Karitászhoz. Háza, melyet korábban tűzeset ért, nem volt csatornázva, fogyatékkal élő unokái pedig gyakran az udvari emésztőgödör fedőjének közelében, veszélyhelyzetben játszottak. 2017 őszére a Katolikus Karitász, a Győri Egyházmegyei Karitász, Kisbér önkormányzata, valamint a helyben illetékes csatornázási művek összefogásával sikerült elindítani a csatornázás tervezését és kivitelezését. A munka során kiépítették a hatályos előírások szerinti bekötést, hozzákapcsolva a házat a település szennyvízelvezető rendszeréhez.

Tárd ki a szíved! – Tavaszváró délutánt szervez a harkai karitászcsoport

2018. április 12. (csütörtök) 9:00

A Sopron melletti Harka régóta aktívan működő önkéntes karitászcsoportja a tavalyi év után idén is megrendezi tavaszváró délutánját, melyet a szervezők ezúttal a családok megszólításának igényével kötnek össze, a Családok Évének programjaihoz illeszkedve. A programok április 14-én, a harkai futballpályán kerülnek megrendezésre. 

Életünk minden napján tanúságot kell tennünk Krisztusról – Húsvét Jánossomorján

2018. április 12. (csütörtök) 8:00

Április 1-jén, húsvétvasárnap ünnepi szentmisét mutatott be Kótai László plébános a jánossomorjai Keresztelő Szent János-templomban. „Krisztus győz a sötétség felett, és vezeti azokat, akik hisznek benne. A fény így veszi át a sötétség helyét. Életünk minden napján tanúságot kell tennünk Krisztusról” – hangsúlyozta szentbeszédében a lelkipásztor.

Jézuskeresés Kunszigeten

2018. április 11. (szerda) 8:00

Az esős idő ellenére idén is több százan vettek részt a húsvétvasárnap hajnali jézuskeresésen. A jelenlévők a kunszigeti templom előtt találkoztak, felidézve az első jézuskeresést, amikor az asszonyok az üres sírhoz mentek. Az április elseji jézuskeresés előénekese, vezetője Medgyesy S. Norbert művelődéstörténész volt. 

Egykori győri bencés diákok találkoztak Budapesten

2018. április 10. (kedd) 12:00

A Czuczor Gergely Bencés Gimnázium 1970-ben, Ruttmayer Ince OSB osztályában érettségizett diákjai Pukler Antal szervezésében havonta tartanak összejövetelt Győrött. Április 4-én kivételesen Budapesten, a Stefánia Étteremben találkoztak az egykori diáktársak. Felidézték azt a hatalmas tudásanyagot, melyet szerzetes tanáraiktól kaptak. A bencés alma materben szerzett tudás mindannyiuk számára meghatározó volt. A budapesti találkozón részt vett Bujtás László, Demetrovics Szilárd, Horváth Ciprián, Körmendi Benő, Ladocsi Gáspár, Pukler Antal és Schmidt Péter.