„Jézus ajkaivá kell válnotok!” – Pap- és diakónusszentelést ünnepelt a Győri Egyházmegye

2018. június 16. (szombat) 18:00

Június 16-án a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban Veres András megyéspüspök ünnepi szentmise keretében áldozópappá szentelte Holpár Balázs diakónust, valamint diakónussá szentelte Both Zoltánt, Méry Lászlót és Varga Gábort a Győri Egyházmegye szolgálatára. A szentmisén koncelebrált Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök, valamint az Egyházmegye papsága. 

Személyi változások a Győri Egyházmegyében

2018. június 16. (szombat) 17:00

Veres András megyéspüspök a Győri Egyházmegyében 2018. augusztus 1-jei hatállyal az alábbi változtatásokat rendelte el.

Boldog Apor Vilmos püspökre emlékeztek Szanyban

2018. június 16. (szombat) 8:00

Május 24-én a szanyi Szent Anna Katolikus Általános Iskola munkatársai és diákjai Boldog Apor Vilmos püspökre emlékeztek. A megemlékezés lelki csúcspontja az ünnepi szentmise volt, amelyet Veres András győri megyéspüspök a helyi plébániatemplomban mutatott be. 

„Aludj máskor!” – Aporos diákok sikere a középiskolai csapatok versenyén

2018. június 15. (péntek) 10:00

Az Aludj máskor! című vetélkedő középiskolás csapatok 24 órán át tartó, sokszínű, tartalmas megmérettetése. Győrben 13. alkalommal játszhattak egymással az ötvenfős iskolai válogatottak június 9-én. Nyolc győri, egy soproni és egy szolnoki középiskola csapata versenyzett az idei évben. A diákok műveltségi feladatokat oldottak meg, játszottak, táncoltak, sportoltak, barátságokat kötöttek, s közben képviselték iskolájuk értékrendjét. A tíz csapatból egyedüli katolikus iskolaként az Apor csapata a keresztény hitről tett tanúságot. 

Mariazellbe zarándokoltak a jánossomorjai hívek

2018. június 15. (péntek) 8:00

Május végén Mariazellbe zarándokoltak a jánossomorjai egyházközség tagjai Kótai László plébános vezetésével. A programot Varga Györgyné nyugdíjas hitoktató szervezte. A jánossomorjai zarándokok elsőként a mariazelli bazilika kincstárának gyűjteményét tekintették meg. Ezt követően  ellátogattak a Heiligenbrunn (Szent Forrás) kápolnához. A kápolnában Kótai László atya szentmisét mutatott be a zarándokokért. A szentmise után a résztvevők keresztutat jártak a Kálváriahegyen.  

Közösen ünnepelték ezüstmiséjüket a győri szeminárium egykori növendékei

2018. június 12. (kedd) 10:00

Nyolcan fejezték be tanulmányaikat a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézetben 1993-ban, négyüket a Győri Egyházmegye, négyüket a Szombathelyi Egyházmegye szolgálatára szentelte fel püspökük. Idén pappá szentelésük 25. évfordulóját ünneplik mindannyian. Az ünnepi szentmisét a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban mutatták be. Az ünnepet megtisztelte jelenlétével Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök, aki annak idején vezette az Egyházmegyét, és aki pappá szentelte a győri egyházmegyés növendékeket 1993. június 18-án ugyanitt.

„Ne elégedj meg a félmegoldásokkal!” – Sárai-Szabó Kelemen OSB győri diákokat bérmált a Székesegyházban

2018. június 12. (kedd) 9:00

Május 26-án Sárai-Szabó Kelemen OSB perjel szentmise keretében kiszolgáltatta a bérmálás szentségét a győr-belvárosi, a győr-gyárvárosi, valamint a győr-szigeti oktatási intézmények diákjainak. Az ünnepnek a győri Nagyboldogasszony-székesegyház adott otthont. A szentmisén koncelebrált Bognár István városplébános, püspöki irodaigazgató, Berkes Gyula, a győr-nádorvárosi Szent Kamillus-templom plébánosa, Magyaros László győr-belvárosi segédlelkész, valamint Németh Gábor győr-kisbácsai plébános. 

Egy keskeny sikátor lépcsőjén – Emlékmorzsa a Szeretetnapról

2018. június 12. (kedd) 8:00

Családi programjaink között évek óta előkelő helyet foglal el a győri Szeretetnap, ahol a szép szentmise, a jótékonykodás, a gyermekbarát programokon kívül mindig lehetőség nyílik arra, hogy néhány kedves szót váltsunk Böjte Csaba atyával. Azzal az emberrel, aki sok-sok évvel ezelőtt – néhány éhes gyermek érdekében – nem félt szembeszállni az akkori politikai hatalommal, s akit napjainkban – méltán – az erdélyi árva gyermekek legfőbb gyámjának nevezünk. Neve az egész világon szétszóródott magyarság körében őszinte szeretettel tölti el a szíveket.

Nem a szögek, a szeretet – Szeretetnap Győrben

2018. június 11. (hétfő) 8:00

A Győri Egyházmegye június 10-én tizenhatodik alkalommal rendezte meg a Szeretetnapot Böjte Csaba OFM és a dévai Szent Ferenc Alapítvány hét fiataljának részvételével. Az ünnepi szentmisét Veres András győri megyéspüspök mutatta be a Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmise után a gyerekeké volt a pálya a győri Dunakapu téren. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Rózsavölgyi László, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke.

Boldog Brenner János tiszteletére avattak emléktáblát a győri szemináriumban

2018. június 8. (péntek) 8:00

Június 7-én Veres András győri megyéspüspök megáldotta a május 1-jén boldoggá avatott Brenner János vértanú pap tiszteletére elhelyezett emléktáblát a Győri Hittudományi Főiskolán. Brenner János a győri szeminárium növendéke volt 1952 és 1955 között. Az eseményt megtisztelte jelenlétével a vértanú lelkipásztor testvére, Brenner József atya, valamint Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök és Császár István, a Szombathelyi Egyházmegye általános püspöki helynöke. 

Ülésezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

2018. június 7. (csütörtök) 9:00

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) június 5-én és 6-án megtartotta nyári rendes ülését. Mohos Gábor, az MKPK titkára június 7-én számolt be az ülésen tárgyalt témákról. Az MKPK Titkársága irodavezetőjének második mandátuma idén nyáron lejár, így a testület döntése szerint nyártól dr. Németh Gábor, a Győri Hittudományi Főiskola tanára, győr-kisbácsai plébános veszi át a tisztséget.

Az őrbottyáni harangöntő műhelybe látogatott a Soproni Gaudium Kórus

2018. június 7. (csütörtök) 8:00

A soproni Szent Imre Plébánia Gaudium Kórusa május 26-án Gombos Miklós őrbottyáni harangöntő műhelyébe látogatott, ahol az aranykoszorús harangöntő mester fogadta a kórus tagjait. A házigazda bemutatta a harangöntő műhely történetét. 

Hősök napi megemlékezést tartottak Gönyűn

2018. június 5. (kedd) 20:00

Május 27-én, a gönyűi templomkertben kialakított emlékműveknél az I. és II. világháborúban elesett katonákra emlékeztek a helyiek Maróti Gábor plébános és Major Gábor polgármester vezetésével a hősök napja alkalmából. A megemlékezésen számos hozzátartozó, leszármazott is részt vett, köztük az emlékműveket gondozó Singer Johanna. Maróti Gábor plébános közös imádságra hívta az egybegyűlteket, majd megáldotta az emlékműveket. Major Gábor polgármester ünnepi gondolatait követően az önkormányzat, a polgárőrség, a honismereti egyesület, a helyi Vöröskereszt, a nyugdíjas klub, valamint a gönyűi Széchenyi István Általános Iskola képviselői megkoszorúzták az emlékműveket. A koszorúk elhelyezése után Szabó Maja hetedik és Szabó Hajnalka hatodik osztályos tanuló szavalata hangzott el. 

Nem kell megkerülnünk érte a világot – Úrnapja Győrben

2018. június 3. (vasárnap) 20:00

Június 3-án, Krisztus Szent Testének és Vérének ünnepén, Úrnapján Veres András megyéspüspök szentmisét mutatott be Győr városának plébánosaival a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A főpásztor a szentmisét követően úrnapi körmenetet vezetett a Káptalandombról a Dunakapu téren és a Gutenberg téren át a Székesegyházig.

Szeretetnap Győrben – Új helyszínen, de változatlan céllal

2018. június 3. (vasárnap) 12:00

Az idei évben június 10-én, új helyszínen, a Dunakapu téren rendezi meg a Szeretetnapot a Győri Egyházmegye. Az „Adj örömmel!” mottóval meghirdetett jótékonysági kulturális és gasztronómiai fesztivál 10 órakor püspöki szentmisével kezdődik a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A Szeretetnapon jelen lesz Böjte Csaba ferences szerzetes, valamint a dévai Szent Ferenc Alapítvány otthonaiban élő fiatalok egy kisebb csoportja. A szervezők 11 órától gyermekprogramokkal, Karitász-játszósarokkal, a Tudor Játékcsalád egyedi készítésű táblás stratégiai játékaival, sportbemutatóval és koncertekkel várják az érdeklődőket a Dunakapu téren. A rendezvény bevételét – a hagyományhoz híven – a Győri Egyházmegye a dévai Szent Ferenc Alapítvány javára ajánlja fel. 

Megjelent a „Hitvallás” júniusi lapszáma

2018. június 1. (péntek) 20:00

A Hitvallás című egyházmegyei magazinunk júniusi számában horvát és magyar nyelven számolunk be a gradistyei horvát hívek győri Könnyező Szűzanyához vezető májusi zarándoklatáról. Ennek kapcsán kérdeztük a Kismartoni Egyházmegye horvát nemzetiségű főpásztorát, Ägidius J. Zsifkovics püspök atyát. Kiadványunk Tolle, lege! rovatában bemutatkozik Holpár Balázs, akit Veres András megyéspüspök áldozópappá szentel június 16-án a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. Havassy Bálint László atya az értő szívű szolgáról, Szent Lászlóról szóló elmélkedése a június 27-i ünnepre való lelki felkészülést segíti. Az #élőkövek rovatunkban hírt adunk a nagylózsiak példaértékű összefogásáról, amelynek köszönhetően megújult a Szent Lőrinc-templom belső tere. Programajánlónkban pedig részletesen ismertetjük a június 10-i Szeretetnap menetét. A magazin elérhető a Győri Egyházmegye plébániáin, a káptalandombi Szent László Kegytárgy- és Ajándékboltban, valamint a győr-belvárosi Tiszta Forrás kegytárgy- és könyvesboltban. Jó olvasást kívánunk! 

Ternyák Csaba egri érsek Fertőszentmiklós díszpolgára lett

2018. június 1. (péntek) 15:00

Fertőszentmiklós várossá nyilvánításának 10. évfordulója alkalmából – a hagyományos Pünkösdi Fesztivál nyitányaként – május 18-án szentmisét mutatott be Ternyák Csaba egri érsek, a település szülötte a helyi Szent Miklós-templomban. Az ünnepre meghívást kaptak a Fertőszentmiklóshoz származásuk vagy szolgálatuk révén kötődő lelkipásztorok. A szentmisén koncelebrált Péntek József nyugalmazott plébános, Fodróczy László iváni plébános, Benkó Attila győri kórházlelkész és Németh István fertőszentmiklósi plébános. Ternyák Csaba érsek atya háláját fejezte ki azért, hogy együtt ünnepelhetett a fertőszentmiklósi közösséggel, a testvértelepülések delegáltjaival. 

„Köszönjük, hogy híveiért élő pásztor lehetett!” – Örök nyugalomra helyezték Zsebedics József atyát

2018. június 1. (péntek) 12:30

Zsebedics József címzetes kanonok, nyugalmazott plébános életének 77., papságának 53. évében 2018. május 19-én, Pünkösd vigíliáján szentségekkel megerősítve a győri kórházban elhunyt. Lelki üdvéért május 30-án az általa építtetett kapuvár-házhelyi Sarlós Boldogasszony-templomban szentmisét mutatott be Veres András győri megyéspüspök. Szentbeszédet mondott Korzenszky Richárd OSB, a Tihanyi Bencés Apátság prior emeritusa. Zsebedics József atyát a szentmisét követően a templomban helyezték örök nyugalomra. 

Úrnapja a Káptalandombon

2018. június 1. (péntek) 12:00

Június 3-án, vasárnap délelőtt 10 órakor ünnepi szentmisét mutat be Veres András megyéspüspök a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban, majd úrnapi körmenetet vezet a Káptalandombtól a Dunakapu téren és a Gutenberg téren át a Székesegyházig. A püspöki szentmisével és körmenettel egy időben nem lesz ünneplés a Győri Egyházmegye győri plébániáin (a belvárosi bencés és kármelita templomot is beleértve). A Székesegyházban ezen a napon csak 10 órakor és 18 órakor lesz szentmise. A 10 órakor kezdődő szentmisét követő körmenetre szívesen fogadunk virágszirmokat. A virágszirmok hintésében számítunk az idei évben elsőáldozó gyermekek segítségére. A paptestvéreket és a híveket szeretettel hívjuk és várjuk a Káptalandombra.

A velünk élő reneszánsz – Mátyás király koráról nyílt kiállítás a Káptalandombon

2018. június 1. (péntek) 8:00

Mátyás király születésének 575. és királlyá választásának 560. évfordulójára a Nemzetpolitikai Államtitkárság a 2018-as évet az uralkodó emlékévének nyilvánította. Ehhez az emlékévhez kapcsolódik az Az újraálmodott Róma; Mátyás király emlékezete – a győri Corvina című kiállítás. A tárlat alapját a Győrben őrzött, Flavius Blondus itáliai humanista által jegyzett Corvina újbóli, hasonmás kiadása adta. A Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár, valamint a Szent László Látogatóközpont szervezésében megvalósult kiállítás május 18-án nyitotta meg kapuit Győrben, a Gutenberg tér 2. szám alatt.