Krisztus számít ránk! – Veres András püspök fogvatartottakat bérmált Sopronkőhidán

2017. július 20. (csütörtök) 9:00

Július 15-én Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke tizenhárom fogvatartott számára szolgáltatta ki a bérmálás szentségét a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben, a büntetés-végrehajtási intézményben vezetett Cursillo lelkigyakorlatot lezáró szentmise keretében. A szentmisén koncelebrált Butsy Lajos fegyházlelkész, fertőrákosi plébános, Horváth Imre esperes, valamint Mogyorósi Márk püspöki titkár. 

Elhunyt Erdész Ferenc

2017. július 17. (hétfő) 10:00

Veres András győri megyéspüspök a maga, az egyházmegye papsága és a gyászoló rokonság, valamint az Egyházmegyei Papi Otthon nevében is fájdalommal, de a feltámadásba vetett hittel tudatja, hogy Erdész Ferenc vasmisés áldozópap, a Soproni Társaskáptalan prépostja életének 89., papságának 66. évében, 2017. július 17-én szentségekkel megerősítve az Egyházmegyei Papi Otthonban elhunyt. Lelki üdvéért július 31-én a soproni Szent Mihály-templomban mutatnak be szentmisét 11 órai kezdettel. A szentmisét követően helyezik örök nyugalomra a Szent Mihály-temetőben. 

Szent Lászlót ünneplik Sopronkövesden

2017. július 15. (szombat) 10:00

A Szent László-év alkalmából Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentmisét mutat be augusztus 5-én 15 órai kezdettel Sopronkövesd határában, az Agg-hegyen található Szent László-kápolnánál (rossz idő esetén a sopronkövesdi Kisboldogasszony-templomban), majd megáldja a kápolna új oltárképét, amely Magyarné Derszib Eti festőművész alkotása. A festmény a Győrben őrzött Szent László-hermát ábrázolja. Ezt követően minden jelenlévőt vendégül lát a helyi karitászcsoport. A szervezők szeretettel hívnak és várnak mindenkit! 

Magyaros László szentmisét mutatott be Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére

2017. július 15. (szombat) 9:00

Magyaros László újmisés – akit Veres András megyéspüspök június 17-én szentelt pappá a győri Loyolai Szent Ignác bencés templomban – július 3-án szentmisét mutatott be Boldog Apor Vilmos vértanú püspök tiszteletére Győrben, az orsolyita nővérek Szent Anna-templomában. A szentmisén koncelebrált Bognár István, a győri Nagyboldogasszony-székesegyház plébánosa, Boros Károly, a szlovákiai Nyékvárkony plébánosa, Dobai Sándor, a Benelux államok nyugalmazott főlelkésze, Kovács Pál újkéri plébános, valamint Schmatovich János, a győri Német Ispita-templom igazgatója. A liturgia alkalmával az oltárra helyezték a vértanú püspök ereklyéjét. Az ünnepet megtisztelte jelenlétével Zsebedics József győr-szigeti plébános.

Mosonmagyaróvári fiatalok zarándokoltak Erdélybe

2017. július 15. (szombat) 8:00

A Mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskola ötvenegy hetedik osztályos tanulója az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Határtalanul program keretében Erdélybe látogatott június 1. és 6. között Makk Zoltán igazgató vezetésével. A mosonmagyaróvári általános iskola igazgatója elmondta, hogy a zarándoklatot előkészítő foglalkozásokon a diákok felidézték az Erdély történetével kapcsolatos ismereteiket, beszélgettek az ott élő magyarság jelenlegi helyzetéről. A hatnapos program pünkösd idejére esett, ezért a felkészítés során kiemelt szerepet kapott az ünnep értelmezése, valamint a 450 éves hagyományra visszatekintő csíksomlyói búcsú története.

A soproni Szent Pál Katolikus Szakkollégium felvételt hirdet egyetemisták részére

2017. július 14. (péntek) 15:00

A Sopron történelmi belvárosában található Szent Pál Katolikus Szakkollégium felvételt hirdet egyetemisták részére. Henczel Szabolcs egyetemi lelkész, az intézmény igazgatója, a soproni Szent György-templom plébánosa tájékoztatott arról, hogy a háromemeletes kollégium teljesen felújított épületében huszonhat kétágyas szoba található. A szobákhoz telefon, internet-hozzáférés és fürdőszoba is tartozik. Emeletenként közös konyha, a földszinten mosókonyha, valamint tanulószoba és könyvtár, előadóterem, tornaterem, továbbá sporteszközök állnak a hallgatók rendelkezésére. Jelentkezni 2017. augusztus 13-ig lehet a paulinum.nyme.hu honlapon található jelentkezési lap kitöltésével. A jelentkezési lap mellé egy kézzel írt önéletrajzot, egy motivációs levelet, egy esszét – amelynek témája: Szent László, a magyarság királya –, valamint egy lelkipásztori ajánlást várnak.

Az Eucharisztia megünneplése forrás és csúcspont – Veres András püspök szentmisét mutatott be a győri liturgikus tábor keretein belül

2017. július 13. (csütörtök) 8:00

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentmisét mutatott be az orsolyita nővérek győri Szent Anna-templomában július 12-én a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet által szervezett liturgikus tábor keretein belül, amelynek résztvevői az ünnepen szolgáltak. A szentmisén koncelebráltak a tábor vezetői, Kovács Pál újkéri plébános, Henczel Szabolcs, a soproni Szent György-templom plébánosa, egyetemi lelkész, továbbá Németh László általános püspöki helynök, Mogyorósi Márk püspöki titkár és Varga Imre ácsi plébános.

Személyi változások a Győri Egyházmegyében

2017. július 11. (kedd) 10:00

Veres András megyéspüspök a Győri Egyházmegyében 2017. augusztus 1-jei hatállyal az alábbi változtatásokat rendelte el.

Szent Lászlóra és Keresztelő Szent Jánosra emlékeztek Öttevényen

2017. július 9. (vasárnap) 9:00

Az öttevényi Keresztelő Szent János-plébánia június 23-án és 24-én gazdag programsorozattal ünnepelte Szent László királyt és a templom búcsúját. A Keresztelő Szent János-templomban Winkler Zsolt plébános vezetésével június 23-án ünnepélyesen az oltárra helyezték Szent László király ereklyéjét. Ezt követően Medgyesy S. Norbert, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának (PPKE BTK) történész docense, a Szent László Társulat társelnöke bemutatta a Szent Lászlóval kapcsolatos irodalmi és zenei emlékeket, kiemelve a 18. században keletkezett, kunszigeti Paksi Márton György-énekeskönyvet, valamint a Győr régiójában készült Gasztonyi-énekeskönyvet. Az előadó e helyi kincsek Szent László-énekeit közösen énekelte a szép számú résztvevővel és az Öttevényi Ifjúsági Kör tagjaival, akik lélekemelő, színvonalas áhítattal tisztelegtek a szent király előtt. Az eseményen közreműködött Koleszár Boróka, a Katolikus Pedagógiai Intézet által meghirdetett országos Szent László-énekverseny harmadik helyezettje is. Az előadást követően a résztvevők – helyi szokás szerint – diktálva énekelt körmenetet tartottak a templom falain kívül a lovagkirály ereklyéjével, majd  Lukácsi Zoltán, a Győri Hittudományi Főiskola rektora ismertette Szent László koponyaereklyéjének természettudományos vizsgálatát. 

Szent Lászlóra és Halmos Lászlóra emlékeztek Győr-Újvárosban

2017. július 9. (vasárnap) 8:00

Július 2-án, az évközi idő 13. vasárnapján a győr-újvárosi Urunk színeváltozása-templomban az ünnepi szentmise előtt bemutatták azt a Szent Lászlót ábrázoló emlékplakettekkel díszített olajgyertyát, amelyet Ferenc pápa Rómában a május 31-i általános kihallgatás alkalmával áldott meg. A gyertyán látható emlékplaketteket Lebó Ferenc szobrászművész, éremművész készítette. A szentmise keretein belül felhangzott Halmos László Magyar mise című műve. A szertartás zenei szolgálatát végzők így emlékeztek a győri Nagyboldogasszony-székesegyház Palestrina-kórusának alapító karnagyára halálának huszadik évfordulóján.

Szabadtéri szentmisét mutattak be Kónyban Casciai Szent Rita tiszteletére

2017. július 8. (szombat) 8:00

Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök szabadtéri szentmisét mutatott be Kónyban, a Casciai Szent Ritát ábrázoló szobor előtt május 25-én. A szentmisén koncelebrált Csóka Gáspár OSB, Brezina Balázs kónyi plébános, Juhos Imre, a Győri Papnevelő Intézet spirituálisa, Mészáros Miklós peresznyei plébános, valamint Péntek József nyugalmazott plébános. Pápai Lajos szentbeszédében kiemelte, Rita megtalálta azt a kincset, amelyért odaadta mindenét: hogy csak Istennek szolgálhasson. Ezért cserébe Isten szentjei közé emelte, és még életében megjelölte homlokát az isteni stigmával. A szentmise végén a nyugalmazott főpásztor megáldotta a hívek által hozott rózsákat. Ezt követően a helyi néptáncegyüttes eltáncolta a kónyi verbunkot. 

Szalai Kálmán pappá szentelésének ötvenedik évfordulóját ünnepelték Hegyeshalomban

2017. július 7. (péntek) 9:00

Különleges ünnepre gyűltek össze a hívek július 1-jén Hegyeshalomban: Szalai Kálmán plébános pappá szentelésének ötvenedik évfordulója alkalmából mutatott be szabadtéri szentmisét a Szent Bertalan-templom melletti Szigethy Attila téren.

Enesei diákok jártak a győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár Kincsesműhelyében

2017. július 7. (péntek) 8:00

Június 30-án került sor a győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár Kincsesműhely című programsorozatának legutóbbi alkalmára, amelyen az Enesei Általános Iskola diákjai vettek részt. A foglalkozást Pintérné Rácz Krisztina múzeumpedagógus vezette. 

Mária nem kételkedett, mi se kételkedjünk! – Veres András ünnepi szentmise keretében szolgáltatta ki a bérmálás szentségét Kópházán

2017. július 5. (szerda) 17:00

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke július 2-án a kópházi Sarlós Boldogasszony-kegytemplomban ünnepi szentmise keretében szolgáltatta ki a bérmálás szentségét tizenhat kópházi és harkai fiatalnak. A szentmisén koncelebrált Németh Antal kópházi plébános és Mogyorósi Márk püspöki titkár. A főpásztor gradistyei horvát nyelven köszöntötte a jelenlévőket a kegytemplom felszentelésének 245. évfordulóján, kérve Istent, hogy a Boldogságos Szűz Mária közbenjárására áldja meg a közösséget, „amelyben horvátok és magyarok együtt élnek, és dicsőítik az Istent, a jóság és a béke forrását”.

Németh László általános püspöki helynök pappá szentelésének 50. évfordulóját ünnepelték

2017. július 3. (hétfő) 18:30

Június 27-én, Szent László liturgikus emléknapján Németh László pápai prelátus, általános püspöki helynök aranymisét mutatott be pappá szentelésének 50. évfordulója alkalmából szülőfalujában, Agyagosszergényben. A Szent László király-templomban celebrált szentmisén a zenei szolgálatot a kapuvári Ars Camerata kórus végezte. 

Veres András püspök megáldotta az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál lángját

2017. július 3. (hétfő) 18:00

Július 3-án Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke megáldotta a július 23. és 29. között Győrben megrendezésre kerülő Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) lángját. A főpásztor a győri Püspökvár előtti téren fogadta az olimpiai fesztivál küldöttségét, amelyet Fekete Dávid és Somogyi Tivadar, Győr alpolgármesterei vezettek. 

Lukácsi Zoltán székesegyházi kanonok pappá szentelésének 25. évfordulóját ünnepelték

2017. július 1. (szombat) 17:00

Az általa vezetett intézmény kápolnájában mutatta be ezüstmiséjét Lukácsi Zoltán székesegyházi kanonok, a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet rektora július 1-jén. Az ünnepet megtisztelte jelenlétével Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök is.

Az imádság a lélek lélegzése – A Győri Egyházmegye hitoktatói Te Deummal adtak hálát az elmúlt tanévért

2017. július 1. (szombat) 10:00

A Győri Egyházmegye hitoktatói Te Deummal adtak hálát az elmúlt tanévért június 22-én a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet kápolnájában. A hálaadó szentmisét Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke celebrálta. 

Veres András püspök szentmisét mutatott be a krakkói Szent Szaniszló és Szent Vencel-székesegyházban

2017. július 1. (szombat) 9:00

Június 29-én Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentmisét mutatott be a krakkói Szent Szaniszló és Szent Vencel-székesegyházban a Fekete Madonna zarándokvonat nyolcszázhatvan zarándokának jelenlétében. A zarándokvonat június 26-án indult Budapestről a częstochowai Mária-kegyhelyhez. A Lengyelországba tartó vonatos zarándoklatra az idei évben a hatodik alkalommal került sor, 2011-ben Székely János püspök kezdeményezésére szervezték meg először.  

A mosonmagyaróvári Hildegard Óvoda fennállásának 135. évfordulóját ünnepelték

2017. július 1. (szombat) 8:00

Zalka János győri püspök 135 évvel ezelőtt, 1882-ben áldotta meg a magyaróvári városrész első óvodáját. A jubileum alkalmából Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be június 9-én a mosonmagyaróvári Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd Plébániatemplomban. A szentmisén koncelebrált Németh László általános püspöki helynök, Dékány Ferenc, az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság igazgatója, ásványrárói és lipóti plébános, Mogyorósi Márk püspöki titkár, Bodó Zoltán, a Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd Plébániatemplom plébánosa, valamint Benkó Attila káplán.