Tatán fogadták a Hajléktalan Jézust

2018. november 14. (szerda) 12:30

Tatán fogadták a Hajléktalan Jézus című alkotást november 9. és 11. között. Az együttérzés szobrát a Szent Imre kapucinus templom előtt helyezte el a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A hajléktalan Jézus szobrát a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Közép-Dunántúli Régiójának központjával együttműködve hívta meg Tata városa a kapucinus templom búcsúja alkalmából. 

A győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont felszentelésének 25. évfordulóját ünnepelték

2018. november 14. (szerda) 11:30

Az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont felszentelésének 25. évfordulója alkalmából november 11-én Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmisét celebrált, majd megnyitották az oktatási intézmény tanulóinak alkotásaiból, valamint a 110 éve született Platthy György pécsi festőművész műveiből álló képzőművészeti kiállítást. 

„Öltsétek magatokra az új embert” (Ef 4,24) – Ünnepeljük közösen szeminaristáink beöltözését!

2018. november 14. (szerda) 11:00

A győri és a szombathelyi egyházmegyék kispapjai – Bodorkós Áron (Szombathely), Gulyás Vilmos (Győr), Hencz Márton (Győr), Kelemen Dávid (Győr), Kirchknopf Gergely (Szombathely), Palatinus Kristóf (Győr), Szántó Adrián (Szombathely), Tillinger Zoltán István (Szombathely), Vigh Balázs Zsolt (Szombathely) – 2018. november 24-én, szombaton a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban a 10 órakor kezdődő szentmisében ünnepélyesen magukra öltik a reverendát. A szentmise főcelebránsa Veres András győri megyéspüspök lesz. Szeretettel hívjuk és várjuk a kedves lelkipásztorokat, családtagokat, fiatalokat, ministránsokat és a híveket közös ünnepünkre!

A győri szeminárium növendékei is részt vettek a szombathelyi Szent Márton-ünnepen

2018. november 14. (szerda) 10:00

A Győri és a Szombathelyi Egyházmegye közötti kapcsolat erősítésének fontos sarokpontja egymás ünnepeinek ismerete és az azokon való részvétel. Az elmúlt hétvégén a két egyházmegye Győrben tanuló papnövendékei is jelen voltak a szombathelyi Szent Márton-ünnepen. A szombathelyi növendékek november 9-én együtt imádkoztak a hívekkel és a papsággal a Szent Márton tiszteletére ajánlott vesperáson és a lampionos felvonuláson. Másnap délelőtt a Sarlós Boldogasszony-székesegyházban celebrált szentmisén már a győri kispapok is bekapcsolódtak az ünneplésbe, kérve a Szombathelyi Egyházmegye védőszentjének közbenjárását. 

Az imában rejlik hitünk ereje – Havassy Bálint László atya szentmisét celebrált a Fatimai Szűz Anya tiszteletére

2018. november 14. (szerda) 9:00

November 13-án Havassy Bálint László atya, a tatai Szent Kereszt felmagasztalása Plébánia plébánosa mutatott be szentmisét a Fatimai Boldogságos Szűz Mária tiszteletére, a magyar szentek, boldogok megemlékezésének ünnepnapján a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban, ahol Bognár István városplébános, püspöki irodaigazgató szívből köszöntötte. A tatai plébános atya szentbeszédében példaképül állította Kosztka Szent Szaniszlót, jezsuita noviciátus növendéket, akinek mindössze 18 évnyi földi élet adatott meg, azonban e rövid idő ellenére is a jezsuiták közül elsőként avatták boldoggá, az egyház példaként említi. Bálint atya kiemeli, hogy Szent Szaniszló legnagyobb példamutatása három dologban rejlik: a Jézus iránti végtelen szeretetben, a Szűz Anya iránti gyermeki ragaszkodásban, valamint a római pápa iránti feltétel nélküli, különleges tiszteletében, engedelmességében. E három vonás határozza meg a római katolikus embert, és ha ezen az úton járunk, akkor szentté lehetünk.

Utolsó földi útjára kísérték Anda László höveji szabómestert

2018. november 14. (szerda) 8:00

Október 31-én késő délután fájdalmasan kondult meg a höveji Szentháromság-templom harangja. Anda László, a falu köztiszteletben álló, liturgikus ruhákat készítő szabómestere életének 68. évében hazatért a Teremtőhöz. Nyugdíjasként is aktívan dolgozott, ahogy egészsége engedte. Számos hazai és határon túli egyházmegyében ismert volt, hiszen a szakmai precizitás, a pontosság és a lelkiismeretesség egyaránt a védjegyei közé tartozott. Életében nem csupán egy epizód volt a szakmája, hanem az egész életét kitöltő hivatás. Mélyen hívőként erős támasza volt családjának. Az egyházközségi képviselőtestületet éveken át segítette önzetlen munkájával. A temetési gyászszertartást Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök celebrálta. 

„Kapcsolódj!” – Fiatalok találkoztak a győri Szent Imre Plébánián

2018. november 13. (kedd) 9:00

November 10-én „Kapcsolódj!” mottóval került sor a  XII. Győri Katolikus Ifjúsági Találkozóra a Szent Imre Plébánián. Az eseményen 135 fiatal vett részt. A program Kerényi Lajos piarista atya Én itt vagyok, és Te hol vagy? című előadásával kezdődött. Lajos atya az istenkeresés folyamatáról beszélt, majd a csoportvezetők irányításával kiscsoportos beszélgetés következett. A közös ebédet követően ismét Kerényi Lajos atya tartott előadást Keresd FELEbarátodat, és szeresd EGÉSZen! címmel. Lajos atya élettörténete adta meg a második előadás alapját. 

Ahová az ég mostanában többször is lehajolt – Megáldották a mosonmagyaróvári hospice házat

2018. november 13. (kedd) 8:00

Veres András győri megyéspüspök november 11-én, Mosonmagyaróváron mutatott be szentmisét a Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd-templomban, majd megáldotta az egykori ispotály helyén kialakított hospice házat. Amint arról már korábban beszámoltunk az mosonmagyaróvári templom felszentelésének 350., védőszentje halálának 980., valamint a hildesheimi szent csontereklyéjének a templomban való elhelyezésének 10. évfordulójára jubileumi évet hirdettek, mely február 11-től november 25-ig, Krisztus Király vasárnapjáig tart. 

A teológia élni tanít – 25 éves a Győri Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központja

2018. november 12. (hétfő) 12:30

November 8-án ünnepelte alapításának 25. évfordulóját a Győri Hittudományi Főiskola (GYHF) Szombathelyi Képzési Központja. Az ünnepség keretében megáldották az intézménynek helyet adó épület belső, felújított terét. 

Mátyás király életét és korát feldolgozó képzőművészeti kiállítás nyílik a Káptalandombon

2018. november 12. (hétfő) 9:00

A Győri Egyházmegye, a Szent László Látogatóközpont és a Magyarság Háza tisztelettel hívja az érdeklődőket 2018. november 15. napján 16.30 órára, a Mátyás király Emlékév keretében megrendezésre kerülő Merényi Zoltán-Somodi András: MÁTYÁS KIRÁLY - MECÉNÁS ÉS KATONA című kiállításának megnyitójára. Helyszín: Szent László Látogatóközpont, Káptalan-ház Győr, Káptalandomb 11.

Gazdag programsorozattal zárul a magyaróvári templom jubileumi éve

2018. november 10. (szombat) 8:00

A magyaróvári Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd Plébánia temploma felszentelésének 350., védőszentje halálának 980., továbbá a hildesheimi szent csontereklyéje magyaróvári templomban való elhelyezésének 10. évfordulója alkalmából február 11-én Veres András győri megyéspüspök és Árvay István,  Mosonmagyaróvár polgármesterének védnökségével jubileumi évet hirdetett, amely november 25-én, Krisztus Király vasárnapján zárul le. 

Karitász a lakhatásért – Kártyás vízórabekötés Győrben

2018. november 9. (péntek) 11:00

Győr városában elsőként, a Győri Egyházmegyei Karitász közbenjárása nyomán kártyás, előrefizető vízórát szereltek fel a GyőrSzol Zrt. munkatársai október 31-én egy rászoruló részére. Az illetőnek előzőleg a Katolikus Karitász és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közös, LAK6 elnevezésű segélyprogramja keretében sikerült rendezni közműtartozását, ehhez azonban a Karitász feltételül szabta a kártyás vízóra felszerelésének vállalását. A hosszú távú takarékoskodást elősegítő speciális vízóra ún. előrefizetéssel működik: az összeget a használó fizeti be lehetőségei és szükségletei szerint, ezután a megfelelő vízmennyiséget annak kimerüléséig tudja felhasználni. A Pannon-Víz Zrt. és a GyőrSzol Zrt. a program sikere esetén a Győri Egyházmegyei Karitásszal együtt további vízóra-beszereléseket tervez.

Imaest a tiszta szerelemért

2018. november 9. (péntek) 10:00

Az Országos Lelkipásztori Intézet kezdeményezésére az idén tizedik alkalommal szervezték meg a „Tiszta szerelem. Lehetséges?” mottójú imaestet október 17-én. Összesen 17 helyszínen - határainkon innen és túl - imádkoztak a fiatalok a tiszta szerelem ajándékáért. Győrben a Tiszta Szívek Mozgalmának szervezésében került sor az imaestre, melynek helyszíne ezúttal a révfalui Szentháromság templom volt. A program első részében Kaposi Gábor atya, egyetemi lelkész osztotta meg gondolatait a jelenlévő fiatalokkal. Tanításában a házasságig megőrzött tisztaság értékéről beszélt. Ezt követően rövid szentségimádás következett, melyben a fiatalok a testi és lelki tisztaság megőrzésért imádkoztak. Az imaest szentmisével folytatódott, majd pedig a győri egyetemista fiatalok vezetett elmélkedésével zárult az imaest programja. 

Emléktábla megáldása Almásfüzitőn

2018. november 9. (péntek) 9:00

Október 14-én az almásfüzitői Szent István templomban emléktábla megáldására került sor. Ezúttal az almásfüzitői katolikus egyházközség beszámolójának szerkesztett változatát tesszük közzé.

Szemináriumi elöljáróink és papnövendékeink közös megemlékezése a Szent Imre szobornál

2018. november 8. (csütörtök) 10:00

A szeminárium elöljárói és papnövendékei a hagyományokhoz híven az idén is megemlékeztek az ifjúság védőszentjéről, Szent Imre hercegről. November 5-én délután közös ünneplés keretében koszorút helyeztek el Szent Imre szobránál a püspökség udvarán, Veres András győri megyéspüspök és Németh László püspöki helynök részvételével. Az eseményen a részt vevők égő mécsessel a kezükben kérték az Árpád-házi szent közbenjárását az egyházmegyéért, a papokért, a fiatalokért és önmagukért.

Kálmán Imre prefektus szentmisét mutatott be Boldog Apor Vilmos tiszteletére

2018. november 8. (csütörtök) 9:00

Kálmán Imre atya, a Hittudományi Főiskola prefektusa szentmisét mutatott be Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban november 5-én. A lelkipásztor hangsúlyozta, hogy a szerető Isten különösen közel jön hozzánk a szentek személyében.  Boldog Apor Vilmos püspök emléke is velünk él, hisz műveiben, tetteiben, mint Krisztust kereső, meg tudta valósítani azt az állandóságot, amelyet nem koptat el sem az idő, sem a felejtés.  Kihívást jelentett számára az elesettek megsegítése, ezért személye, példája olyan útmutatás, ami a lelkipásztori életben, szociális gondoskodásban az egyháznak kötelességeit villantja fel. Vajon honnan merített erőt ahhoz, hogy egy világháború idején azt hirdesse, van remény, s van értelme prédikálni, keresztelni, bérmálni, templomokat felszentelni? Boldog Apor Vilmos püspök egészen közel került Krisztushoz, aki kézbe vette és irányította életét.

Egyházzenei hangverseny a csémi Szent Anna-templomban

2018. november 7. (szerda) 15:00

Egyházzenei hangversenyre kerül sor a csémi Szent Anna-templomban november 9-én 18 órai kezdettel. A program keretében felcsendül Esterházy Pál Ascendit Deus in jubilo, Franz Schubert Salve Regina, Georg Friedrich Händel Halleluja, Gregory Hamilton Ave Maria, Kára Béla Jubilate Deo, Liszt Ferenc Ave Maria, Orbán György Salve Regina, Orlandus Lassus Jubilate Deo, Randall Thompson Alleluia, valamint Tomás Luis de Victoria Ave Maria című műve. Közreműködik a tatai Esterházy Énekegyüttes, vezényel Schmidt Mónika. A belépés díjtalan. A szervezők szeretettel hívnak és várnak mindenkit. 

Szent Imre főünnepe a Győri Szent Imre Plébánián

2018. november 7. (szerda) 8:30

November 5-én a Győri Szent Imre Plébánián a templom védőszentjére, Szent Imre hercegre főünnepe alkalmából emlékeztek.  Az esemény a  Szent Imre oltáránál bemutatott reggeli szentmisével kezdődött, majd egész napos szentségimádással folytatódott, végül a 18 órai ünnepi szentmisével ért véget. A szentmisét Ferling György atya, jelenlegi nagylózsi plébános mutatta be, aki a 90-es években a Szeminárium prefektusaként szolgált, és azokban az években rendszeresen a Szent Imre templom vasárnap esti szentmiséin mutatta be a  legszentebb áldozatot. 

Rekollekción vettek részt a Győri Egyházmegye lelkipásztorai

2018. november 7. (szerda) 8:00

Szent Imre herceg ünnepén, november 5-én a Győri Egyházmegye papsága rekollekción vett részt. A Győri Hittudományi Főiskolán Martos Levente Balázs atya a házaspárok lelki kíséréséről tartott előadást. Délben az atyák ünnepi szentmisén koncelebráltak Veres András megyéspüspökkel a Nagyboldogasszony-székesegyházban.  Szent Imre herceg a világi tudományok mellett a lelki élet titkait is jól ismerte, olyan ifjú volt, akit szeretett az Isten és tiszteltek az emberek.  Tevékenysége és élete iránymutatást nyújt ma is az embereknek, a magyarság pedig a férfiélet örök mintaképét kapta tőle. 

Példaképeink a szentek – rendhagyó ismertetés a szentek életéről Mocsán

2018. november 6. (kedd) 10:00

November 1-jén, a mocsai Rózsafüzér Királynéja templomban Mindenszentek ünnepi szentmisét követően rendhagyó módon emlékeztek meg a fiatal hívők a szentek életéről és példamutatásáról  „Példaképeink a szentek” címmel.  A ministránsok egy-egy számukra kedves szent életútját ismertették a hívők számára.