Székesegyházunk búcsúját ünnepeltük Nagyboldogasszony napján

2018. augusztus 16. (csütörtök) 8:00

Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján, Mária mennybevételének ünnepén Veres András győri megyéspüspök búcsúi szentmisét mutatott be a győri Székesegyházban. A szentmisén koncelebrált Németh László általános püspöki helynök atya a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet elöljáróival, Reisner Ferenc rektor atyával és Kálmán Imre prefektus atyával.

„Szívem ujjong megváltó Istenemben” – A Mosolygó Szűzanya ünnepe Osliban

2018. augusztus 15. (szerda) 10:00

A Mosolygó Szűzanya köszöntésére gyűltek össze a hívek augusztus 12-én az osli kegyhely Nagyboldogasszony-búcsúján. Az ünnepi szentmise celebránsa és szónoka Veres András győri megyéspüspök volt. Hosszú készület előzi meg évről évre az osli búcsút. A Hanság szívében található kis falu díszbe öltözik, a kegytemplomban őrzött mosolygó Mária-arccal együtt derűsen fogadja az érkezőket. Gyerekek és lovasok várják és üdvözlik a zarándokokat, valamint a szabadtéri ünnepi szentmise bemutatására meghívott püspököt a falu határában.

„Minden ember valaki – és valakié” – Lelkinapot tartottak Hegyeshalomban

2018. augusztus 15. (szerda) 9:00

Tizenötödik alkalommal rendezték meg augusztus 11-én a Hegyeshalmi Lelkinapot a településhez közeli Stettni-tó partján. Az elmélkedéseket Kerényi Lajos piarista szerzetes tartotta „Minden ember valaki – és valakié” mottóval. A lelkinapra ebben az évben is számos érdeklődő látogatott el a környező településekről, valamint Mosonmagyaróvárról, Győrből, Budapestről és a Felvidékről. 

Böjte Csaba atya Dél-Komáromba látogatott

2018. augusztus 15. (szerda) 8:30

Augusztus 10-én Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója mutatott be szentmisét a dél-komáromi Jézus Szíve templomban, Bros Gergely plébános és az Avilai Nagy Szent Teréz Imacsoport meghívására. Szent Lőrinc vértanú ünnepén Csaba testvér a keresztény ember kereszthordozását, annak értelmét és célját helyezte prédikációja középpontjába. 

Új népének-intonációk Nagyboldogasszony és Szent István király ünnepére

2018. augusztus 15. (szerda) 8:15

A Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének kiadásában közreadott intonáció-sorozat újabb részeként megjelentek a Nagyboldogasszony és Szent István király ünnepének népénekeihez komponált új bevezető orgona-előjátékok. A darabok szerzője Maróti Gábor tanszékvezető, a Győri Egyházmegye zeneigazgatója. 

Könnyűzenével Krisztus Király szolgálatában

2018. augusztus 15. (szerda) 8:00

A győrújfalui Kisztus Király Plébánián működő Öröm Hírnökei ének- és zenekar tagjaival beszélgettünk indulásról, a zenei szolgálat örömeiről és a jövőbeli tervekről. Az interjú a Hitvallás júliusi számának Musica sacra rovatában jelent meg.

Augusztus 15-én Mária mennybevételét, Székesegyházunk búcsúját ünnepeljük

2018. augusztus 15. (szerda) 7:00

A Katolikus Egyház augusztus 15-én, szerdán Szűz Mária halálát és mennybevételét, vagyis Nagyboldogasszony napját ünnepli. Ferenc pápa így fogalmaz: Mária hite életút. A zsinat leszögezi, hogy Mária a „hit zarándokútját járta” (LG, 58). Ezért ő előttünk jár ezen a zarándokúton, elkísér és támogat bennünket.

A győri Szent József Diákotthon várja az egyetemista lányok jelentkezését

2018. augusztus 14. (kedd) 10:00

A keresztény szellemiségű, családias kollégium 4-5 ágyas szobákkal, valamint közösségi helyiséggel, rendezett udvarral, internet-hozzáféréssel, nyelvtanulási (olasz, angol), főzési, sportolási (futópad, pingpongasztal) és a zenészek számára gyakorlási lehetőséggel várja a Győrben továbbtanuló egyetemista lányokat. A rendházhoz tartozó, Boldog Apor Vilmos vértanú püspök által felszentelt kápolnában heti két alkalommal szentmisén is részt lehet venni. Az Árvaház utca 10. szám alatt található diákotthontól a Széchenyi István Egyetem épületegyüttese tizenöt perc alatt gyalog elérhető, illetve helyi járatos busszal is megközelíthető. A szállás havi díja 13.000 forint. A szervita nővérek szívesen fogadják a jelentkezéseket, amíg van szabad férőhely. További információkat kérni és jelentkezni személyesen, postai úton, interneten, továbbá telefonon keresztül lehet. 

Szent Anna-búcsút ünnepeltek Szanyban

2018. augusztus 14. (kedd) 8:00

Július 29-én tartották Szanyban a hagyományos Szent Anna-búcsút, a település határában található Szent Anna-kápolnánál. A délelőtti ünnepi szentmisén több százan vettek részt. A szentmise főcelebránsa Juhos Imre, a Győri Papnevelő Intézet spirituálisa volt.

Péntek József atya mutatott be szentmisét Apor Vilmos püspök tiszteletére

2018. augusztus 9. (csütörtök) 8:30

Péntek József atya augusztus 6-án, Urunk színeváltozása ünnepén gyémántmisét mutatott be Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmisén koncelebrált Bognár István városplébános, Boros Károly nyékvárkonyi plébános, valamint Brezina Balázs kónyi plébános. 

Sebestyén Márta és Szamosi Szabolcs ad hangversenyt a győri Székesegyházban

2018. augusztus 9. (csütörtök) 8:00

Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes és Szamosi Szabolcs orgonaművész Nyújtsd ki mennyből című közös előadásukkal várják az érdeklődőket augusztus 15-én 20 órai kezdettel a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. 

Hittantábor Winkler Zsolt atya vezetésével

2018. augusztus 8. (szerda) 8:00

Június 26. és 30. között került megrendezésre a hittantábor a somogyszobi Erdészeti Erdei Iskola és Oktatási Központban Winkler Zsolt öttevényi plébános atya vezetésével. A táborozó gyermekek, fiatalok Börcsről, Győrből, Kunszigetről, Mosonmagyaróvárról, Mosonszentmiklósról és Öttevényről érkeztek. „Bőven volt részünk élményekben. Uzsonnáztunk a keszthelyi Festetics-kastély parkjában, jártunk a Kis-Balatonnál, megtekintettük a Kányavári-sziget élővilágát, túráztunk a Kaszó és Szenta közötti útvonalon közlekedő kisvasút nyomvonalában, végigjártuk a kaszói lombkorona-tanösvényt, megcsodáltuk a Baláta-tó élővilágát, csobbantunk a kaposvári Virágfürdőben és a Balatonban. Természetesen nem maradhattak el a napi szentmisék, a hagyományos, kézműves-kreatív és sportos csapatversenyek sem, illetve a szalonnasütés is szerves részét képezte az együttlétünknek. Tettük mindezt Fekete István író, az erdész-vadász irodalom legismertebb művelője szellemiségében” – számolt be Sallai Regina a táborban szerzett élményekről. 

„Minden ember valaki – és valakié” – Lelkinapot tartottak Hegyeshalomban

2018. augusztus 7. (kedd) 11:00

Tizenötödik alkalommal rendezték meg augusztus 11-én a Hegyeshalmi Lelkinapot a településhez közeli Stettni-tó partján. Az elmélkedéseket Kerényi Lajos piarista szerzetes tartotta „Minden ember valaki – és valakié” mottóval. A lelkinapra ebben az évben is számos érdeklődő látogatott el a környező településekről, valamint Mosonmagyaróvárról, Győrből, Budapestről és a Felvidékről. 

Győri egyházmegyés gyerekek a zánkai Erzsébet-táborban

2018. augusztus 6. (hétfő) 9:00

A Katolikus Karitász közreműködésével idén háromszáz rászoruló gyermek nyaralhatott az Erzsébet-táborokban. A zánkai helyszínen július 1. és 6. között táborozott harminc nehéz sorsú győri egyházmegyés diák, akik kísérőikkel együtt színes, változatos programokon vehettek részt: a szervezők sportolási lehetőséggel, vetélkedőkkel, előadásokkal és koncertekkel várták a táborozókat. 

A Szent Jakab-zarándoklat résztvevői Mocsán – FRISSÍTVE

2018. augusztus 6. (hétfő) 8:30

Július 21-én a Budapesttől Lébényig tartó – immár tizedik éve megszervezett – Szent Jakab-zarándoklat résztvevőit a mocsai hívek látták vendégül. A mintegy százfős zarándokcsoport zászlóval, énekszóval érkezett a mocsai Rózsafüzér Királynője templomhoz. A templomban Horváth István plébános atya vezetett imádságot a zarándokok és a helyi hívek részvételével. 

Simonics Péter atya ezüstmisét mutatott be Tárkányban

2018. augusztus 2. (csütörtök) 8:00

Július 8-án Simonics Péter plébános, a Komáromi Esperesi Kerület esperese mutatott be ezüstmisét a tárkányi Szent László-templomban. Simonics Péter atya huszonkét évig vezette a tárkányi egyházközséget, augusztus 1-jétől Fertőszentmiklós plébánosaként folytatja szolgálatát. 

Új Oltáriszentségének-intonációk a budapesti NEK alkalmából

2018. augusztus 1. (szerda) 12:00

A Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének kiadásában, a 2020-ban megrendezésre kerülő budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) alkalmából a közelmúltban megjelent egy intonáció-gyűjtemény, amely Maróti Gábor tanszékvezető tanár, a Győri Egyházmegye zeneigazgatója által a Szent vagy, Uram! népénektár Oltáriszentség- és miseének tematikájú énekcsoportjához komponált rövid darabokat tartalmazza. A zeneszerző kifejezetten a liturgikus gyakorlat számára hozott létre a szentáldozást megelőző szent csendet követően szokásosan megszólaló bevezető orgona-előjátékokat, valamint a szentmisét kezdő népénekek előtt megszólaltatható, ünnepélyes bevezető orgonajátékokat és a felajánlási körmenetet kezdő, néhány ütemből álló kis prelúdiumokat.

Szén-monoxid-érzékelőket kaptak a rászoruló családok

2018. augusztus 1. (szerda) 10:00

A győri Somogyi Elektronic Kft. és a Kisalföld napilap összefogásával hét partnerszervezet lebonyolításában idén szén-monoxid-érzékelőkhöz juthattak ingyenesen a rászoruló családok Győr-Moson-Sopron megyében. A tavasszal szervezett akcióban a Győri Egyházmegyei Karitász is részt vett. „Az elmúlt években többtucatnyi vaskályhát biztosítottunk szegény sorsú családoknak. Akkor nem tudtunk szén-monoxid-érzékelőket adni, most pótoljuk. Legalább kétszáz érzékelőnek jó helyet fogunk találni” – mondta el Szabó György igazgató. 

Megjelent a „Hitvallás” augusztusi lapszáma

2018. augusztus 1. (szerda) 8:00

Egyházmegyei magazinunk augusztusi kiadásában olvasható Martos Levente Balázs atya elmélkedése A legtöbbet adni, valamint Kapui Jenő atya írása A házasságkötés a kaland kezdete címmel. A Közelkép rovatban Reisner Ferenc atyát kérdeztük a tizenhat évig tartó hegykői plébánosi szolgálatáról, valamint a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet rektoraként előtte álló feladatokról. A Kincseink rovatban bemutatjuk a győri Szent Imre-templom építéstörténetét, a Látható beszéd hasábjain pedig Bartók Ferenc OSB, V. Szalontay Judit és Gerencsér Veronika emlékeznek a közelmúltban elhunyt soproni származású grafikusművészre, Hertay Máriára. Az #élőkövek oldalain a győrújbaráti Hódsági házaspár, valamint a soproni Antalffy házaspár vallanak szerelmükről, házasságukról, bátorítva a fiatalokat az elköteleződésre, a házasságban élőket pedig a hűséges kitartásra. A legkisebbekről augusztusban sem feledkezünk meg: egy piros pipacs és egy útszéli bogáncs történetét osztjuk meg velük. Jó olvasást kívánunk!

Ezüstmisét ünnepelt Balázs Tamás atya

2018. július 31. (kedd) 21:00

Huszonöt éve, 1993. június 18-án a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban szentelte áldozópappá Balázs Tamás atyát, a győri Szent Imre-templom plébánosát  Pápai Lajos megyéspüspök. Balázs Tamás atya pappá szentelésének huszonötödik évfordulóját a győri Szent Imre-templomban ünnepelte június 17-én Udvardy György pécsi megyéspüspökkel, számos paptestvérével, családtagjaival, a Szent Imre Plébánia munkatársaival és a hívekkel. A szentmisén a zenei szolgálatot Soós Gábor orgonaművész és a templom szkólája biztosította, Stepper Tibor trombitajátékával gazdagította az ünnepet.