Reformáció 500: Az egység keresés – Püspöki kerekasztal

2017. március 9. (csütörtök)

helyszín: Győr, Rába Hotel, tükörterem

kezdés: 17 óra

Három felekezet képviselőinek beszélgető fóruma a reformáció 500. évfordulója megemlékezésére az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség rendezésében.

A reformáció 500. évében különleges alkalomnak ígérkezik az a beszélgetős fórum, melyen a római katolikus, a református és az evangélikus felekezet egy-egy vezető személye, püspöke osztja meg egymással és az érdeklődőkkel gondolatait a reformációról, hatásáról hazánkra, Európára, múltunkra, jelenünkre és jövőnkre. A fórumon az őszinteség, nyitottság, kölcsönös tisztelet szellemében hangzanak el a kérdések és a válaszok. S beszélgetés során szó lesz a reformáció kiváltó okairól, az egyházak életére levonható tanulságokról, a mai és a jövőbeni világhelyzetben, illetve hazánk életében Krisztus követéséről. Milyen lehetőségei, esélyei, nehézségei és feladatai vannak a 21. század kihívásai között a felekezeteknek, illetve a keresztyénségnek. Két óra szellemi utazás vár Önökre Wittenberg, Genf, a reformáció fővárosai, meg Róma felé, ami egyik kiváltója volt a hitújításnak. A katolikus Illyés Gyula szavait idézzük: Hiszed, hogy volna olyan-amilyen magyarság, ha nincs – Kálvin? Nem hiszem... (A reformáció genfi emlékműve előtt).

A beszélgetés valójában státuszfelmérés: hol tartanak a mai egyházak, a mai közgondolkodás a reformációhoz képest, mennyire távolodtak vagy közeledtek a reformáció tengelyéhez, Krisztushoz és a Szentíráshoz, illetve ennek értelmében egymáshoz a századok alatt? Mi az, ami feladhatatlan külön-külön számukra, s mi az, ami, vagy AKI mégis összeköti őket? Mit tudnak együtt tenni az oly sok kockázatot hordozó mai, illetve holnapi világért - s a faluért, városért, ahol szolgálnak, hazánkért, és Európáért? Ki mit tart a reformáció nagy felismeréseiből ma is nagyon fontosnak, hangsúlyosnak? Mi a fontosabb: az egység keresése vagy az, hogy egység legyen köztünk a keresésben: Krisztus keresésében, a súlyos gondok enyhítésében? Üdvösség vagy/és jólét? Mit tesznek ezért ma a hazai egyházak?

A beszélgetés résztvevői:

 • Dr. Veres András győri megyéspüspök, morálteológus, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke,
 • Steinbach József dunántúli református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke,
 • Szemerei János evangélikus lelkész, a Nyugati Evangélikus Egyházkerület püspöke,
 • Dr. Vejkey Imre jogász, országgyűlési képviselő (KDNP).
 • A beszélgetést vezeti Dr. Békefy Lajos PhD református teológus, közíró, a KDNP PM külügyi titkára.
 • A fórum házigazdája Horváth Ármin, az IKSZ győri elnöke.
 • Köszöntőt mond Dr. Birkás Antal politológus, a Reformációi 500 Emlékbizottság főmunkatársa, a KDNP PM elnöke és Nacsa Lőrinc, az IKSZ elnöke.

Keressük, s találjuk meg együtt a Rába partján köztünk járó Krisztust!

 • A fórum színhelye: a Rába Hotel tükörterme
 • Időpont: 2017. március 9., csütörtök 17 óra
 • Regisztráció: +36-70/779-4022
 • Helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

Mindenkit szeretettel várunk!