Ökumenikus imahét a Győri Egyházmegye területén

2018. január 16. (kedd) 8:00

2018-ban az ökumenikus imahét január 21-28. között kerül megrendezésre. Az imahét anyagát a karibi keresztyén testvérek állították össze, amelynek a központi igéje így hangzik: „Jobbod, Uram, dicső az erőtől…” / „Uram, a jobbod kitűnik erejével…” (2Móz/Kiv 15,6). Az imafüzet innen letölthető. 

Kármelita közösség látogatott Agyagosszergénybe

tegnapelőtt 9:00

Január 13-án a magyar Sarutlan Karmelita Rendtartomány tartományfőnöke, Vörös Imre András József OCD mutatott be szentmisét Szarka Gábor plébánossal az agyagosszergényi Szent László-templomban. A szentmisét szentségimádás, valamint a kármelita harmadrend tagjainak tanúságtétele és elmélkedése előzte meg. A szentmisét követően a hívek számára lehetőség nyílt arra, hogy a skapulárét, a kármelita közösséghez való tartozás jelét a vállukra vegyék. A skapuláré felvételével elköteleződtek az Istennek való teljes odaadottságban, az állandó imában és a felebaráti szeretetben. 

Házszentelés a csornai katolikus óvodában

tegnapelőtt 8:00

Varga Balázs, a csornai Jézus Szíve templom plébánosa vízkereszt ünnepe alkalmából a gyermekek körében megáldotta a helyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Óvoda csoportszobáit. „Arra törekszünk a 2018-as évben is, hogy gyermekeink hitben, erkölcsi értékekben gyarapodjanak, a szeretet gyakorlásában igyekezzenek kivívni társaik és a felnőttek elismerését” – fogalmazták meg az új esztendőre szóló tervüket az intézmény óvodapedagógusai.

Várjuk a nagycsaládok jelentkezését

péntek 9:00

Dr. Veres András győri megyéspüspök a Családok Éve alkalmából azzal is szeretné kifejezni az Egyház családok, nagycsaládok iránti megbecsülését, hogy minden negyedik vagy többedik gyermek megkeresztelését szívesen vállalja a Győri Egyházmegye teljes területén, ha ezt a szülők kérik. Bővebb tájékoztatást igényelni és jelentkezni a területileg illetékes plébánián lehet. 

A Győri Egyházmegye közleménye a bérmálás szentségének kiszolgáltatásáról

péntek 8:00

A bérmálás szentsége a Szentlélek ajándékaival erősít meg és az Egyház teljes jogú, felnőtt tagjává tesz. Dr. Veres András megyéspüspök döntését a Tanácsosok Testülete és az Egyházmegyei Papi Szenátus meghallgatása után hozta meg. E döntés szerint a 2019/2020-as tanévtől, a tudatosság és az elköteleződés jegyében a 9. évfolyamos tanulók fognak bérmálkozni. 2018-ban még a 8. osztályos hittanosok részesülnek a bérmálás szentségében. Az új rend bevezetéséhez egy év szünetre van szükség, ezért 2019-ben a Győri Egyházmegyében nem lesz bérmálás.

A legfontosabb szó a megtestesült Ige – Markovics Milán Mór szentmisét mutatott be a Fatimai Boldogságos Szűz Mária tiszteletére

2018. január 15. (hétfő) 10:00

Január 13-án a Fatimai Boldogságos Szűz Mária tiszteletére gyűltek össze a hívek a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban, ahol ebből az alkalomból Markovics Milán Mór tatai tábori lelkész mutatott be szentmisét. Az ünnepen koncelebrált Bognár István győri városplébános, püspöki irodaigazgató. 

A Don-kanyarban elesett hősökre emlékeztek Kapuváron

2018. január 15. (hétfő) 9:30

Engesztelő szentmisével emlékeztek az 1943-as doni áttörés során hősi halált halt honvédekre január 12-én a kapuvári Assisi Szent Ferenc-templomban. A szentmisét Szaradits József osli plébános, nyugalmazott tábori lelkész ezredes mutatta be. 

Az áldozatból nagy lelki haszon származik – Brenner József mutatott be szentmisét Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére

2018. január 15. (hétfő) 9:00

Január 8-án Brenner József, a Vasvár-Szombathelyi Székeskáptalan nagyprépostja, Brenner János vértanú – akit 2018. május 1-jén avatnak boldoggá Szombathelyen – testvére szentmisét mutatott be Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmisén koncelebrált Bognár István püspöki irodaigazgató, városplébános, Magyaros László győr-belvárosi segédlelkész, valamint Sámbokréthy Péter, a Szombathelyi Egyházmegye nyugalmazott lelkipásztora. A szentmise végén Brenner József és Sámbokréthy Péter gyémántmisés áldásban részesítették a jelenlévőket.