Elhunyt Ács Lajos atya

szombat 10:00

Veres András győri megyéspüspök az Egyházmegye papsága és a gyászoló rokonság nevében fájdalommal, de a feltámadásba vetett hittel tudatja, hogy Ács Lajos atya életének 81., papságának 57. évében, 2018. szeptember 21-én szentségekkel megerősítve elhunyt a győri kórházban. Temetése 2018. szeptember 28-án a szanyi Szent Kereszt megtalálása templomban 10 órai kezdettel bemutatott szentmise után lesz.

Ars Sacra Fesztivál a győri Székesegyházban

tegnap 8:00

Az Ars Sacra Fesztivál és a Nyitott Templomok Napja rendezvény keretében, szeptember 15-én Bognár István városplébános bemutatta a győri Nagyboldogasszony-székesegyházat, majd az érdeklődők a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének szervezésében, Maróti Gábor egyházmegyei zeneigazgató és Pődör Lea, a győri Székesegyház kántora előadásában angol, francia és német zeneszerzők barokk, valamint romantikus műveit hallgathatták meg orgonán a Győri Egyházmegye főtemplomában. A késő esti időpont ellenére sokan ellátogattak a programra. 

Főpásztori szentmisével adtak hálát a soproni Szent István-templom felszentelésének évfordulóján

2018. szeptember 19. (szerda) 8:00

A második világháború vérzivatara közepette, 75 évvel ezelőtt Sopron katolikus lakossága templomot épített a Kurucdombon Szent István tiszteletére. Az Isten házát Apor Vilmos püspök szentelte fel 1943. szeptember 8-án. Erre emlékezve szeptember 9-én ünnepi szentmisét mutatott be Veres András győri megyéspüspök a Szent István-templomban. A főpásztor a szentmise keretében megáldotta a kerek évfordulóra megújult templomtornyot és az épület homlokzatát. A felújítás részeként – 75 év után – óra került a torony négy oldalára. Veres András püspök atya a paptestvérekkel és a hívekkel együtt hálával emlékezett meg mindazokról, akik építették és gondozták a templomot, akik benne szolgáltak és imádkoztak, valamint azokról, akik ma is hittel és szeretettel térnek be az Isten házába. 

Frauenkirchenben köszöntötték a Szűzanyát a magyaróvári cserkészek

2018. szeptember 18. (kedd) 17:00

Az elmúlt évhez hasonlóan a Magyarországi Európai Cserkészek Egyesület felfedezői – így hívják a 11 és 16 év közötti cserkészfiúkat – idén is zarándoklattal kezdték a tanévet. Kerékpáron zarándokoltak Mosonmagyaróvárról a burgenlandi Boldogasszony (Frauenkirchen) bazilikájához a Szűzanya születésnapja, Kisboldogasszony ünnepe alkalmából szeptember 8-án. Az indulás előtt Bodó Zoltán magyaróvári plébános megáldotta a cserkészeket, és arra buzdította őket, hogy a zarándoklat fizikai fáradalmait az új cserkészeti év szándékaiért ajánlják fel az Úrnak a Szűzanya közbenjárásával. 

Rajz- és fotópályázat a Katolikus Kulturális Hetek programsorozat keretében

2018. szeptember 18. (kedd) 12:30

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Katolikus Kulturális Hetek programsorozat keretében rajz- és fotópályázatot hirdet „Az Eucharisztia az Egyház életének forrása” címmel. A képzőművészeti pályázat célja, hogy a résztvevők  bemutassák Egyházunk legmélyebb titkát, az Oltáriszentséget és keresztény életünk csúcspontját és forrását, a szentmisét. 

A Szentlelket hívták segítségül az egyetemi tanév elején

2018. szeptember 18. (kedd) 11:00

Szeptember 11-én Veres András győri megyéspüspök Veni Sancte szentmisét mutatott be a győri Széchenyi István Egyetem tanévnyitója alkalmából a győr-révfalui Szentháromság-templomban. A főpásztorral Németh László általános püspöki helynök, a Győri Hittudományi Főiskola elöljárói, Kálmán Imre prefektus és Juhos Imre spirituális, valamint Kaposi Gábor győr-révfalui plébános, egyetemi lelkész koncelebráltak. 

A Győri Egyházmegye 2019 tavaszán fogadja a missziós keresztet

2018. szeptember 17. (hétfő) 17:00

A 2020. szeptember 13-tól 20-ig tartó budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve 2019. április 26. és május 29. között fogadjuk a missziós keresztet a Győri Egyházmegyében. A NEK Titkárságának munkatársai örömmel segítenek, hogy közösségépítő, lelki élmény legyen mindannyiunk számára a kereszthez kapcsolódó eseménysorozat. Törekedjünk arra, hogy minden esperesi kerületbe eljusson a kereszt, és egy-egy helyszínen a szomszédos plébániákról csatlakozzanak a szentmisékhez, imaórákhoz a plébános atyák és a kedves hívek. Külön kérésként hangzott el a NEK Titkárság részéről, hogy ne díszletként igényeljük a keresztet, hanem helyezzük azt az ünneplés középpontjába. A missziós keresztet biztonsági okokból csak a NEK Titkárságának munkatársai mozgathatják, ezért minden alkalommal Budapestről érkeznek és szállítják át a következőre helyszínre. Ehhez logisztikai egyeztetésre van szükség. Az ITT elérhető űrlapon 2018. szeptember 30-ig lehet az igényeket bejelenteni a kereszt fogadásával, az időponttal és a helyszínnel kapcsolatban.

A Győri Egyházmegye főtemplomának felszentelésére emlékeztek

2018. szeptember 15. (szombat) 8:00

Szeptember 13-án Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök ünnepi szentmisét mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyház felszentelésének évfordulója alkalmából a Győri Egyházmegye papságával. 

holnapután

2018. szeptember 27. (csütörtök)

A torinói lepel kutatási programjának története

helyszín: Richter terem (Győr, Aradi vértanúk útja 16.)

kezdés: 18 óra

szeptember 28. (péntek)

2018. szeptember 28. (péntek)

Keresztény értékek, erkölcsi dilemmák a mai világban

helyszín: Győr, Széchenyi István Egyetem, VIP terem

kezdés: 18 óra

szeptember 29. (szombat)

2018. szeptember 29. (szombat)

Lectio divina Tájmel Antal atyával

helyszín: 16.30

kezdés: Győr, Szent Imre-templom

2018. szeptember 29. (szombat)

„Angyalok nyomában” – Tematikus tárlatvezetés a lébényi Szent Jakab Látogatóközpont szervezésében

helyszín: Szent Jakab Látogatóközpont Lébény (Lébény, Templom tér 2.)

kezdés: 10 óra és 15 óra

szeptember 30. (vasárnap)

2018. szeptember 30. (vasárnap)

A restaurált mellékoltárok megáldása

helyszín: Győr, Szent Kamillus-templom

kezdés: 10 óra

2018. szeptember 30. (vasárnap)

Az ágfalvi templom megáldása

helyszín: Ágfalva, Szent György-templom

kezdés: 17 óra

október 1. (hétfő)

2018. október 1. (hétfő)

Szentmise Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére

helyszín: Győr, Nagyboldogasszony-székesegyház

kezdés: 18 óra

Misekereső