Kegyelmi időszak kezdődik – Főpásztori szentmise hamvazószerdán

tegnapelőtt 20:00

Veres András győri megyéspüspök február 14-én, hamvazószerdán szentmisét mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmisén koncelebráltak: Németh László általános püspöki helynök és Bognár István városplébános, püspöki irodaigazgató, továbbá a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet elöljárói, Lukácsi Zoltán rektor és Martos Levente Balázs prefektus, valamint Schmatovich János, a Német Ispita (Szentháromság) templom igazgatója.  

Új elöljáró a Tihanyi Bencés Apátság élén

tegnap 12:00

A Tihanyi Bencés Apátság közleményét olvashatják az alábbiakban.

Hortobágyi Cirill a Pannonhalmi Főapátság új apátja

tegnapelőtt 12:15

A Pannonhalmi Főapátság szerzetesközösségének közleményét a pannonhalmi főapát megválasztásáról az alábbiakban közöljük.

Húshagyó kedd Mocsán

tegnapelőtt 8:00

Horváth István mocsai plébános atya meghívására gyűltek össze az egyházközség tagjai február 13-án a helyi Szent Miklós-udvarban, hogy közösen zárják le a farsangi időszakot beszélgetéssel, nótázással, a közös élmények felidézésével. Este tizenegy órakor megszólaltak a templom harangjai, figyelmeztetve arra, hogy éjfélkor már mindenki az otthonában kezdje meg a nagyböjti időszakot. 

Betegek világnapja a győr-szigeti egyházközségben

csütörtök 9:00

Németh Gábor plébános február 10-én a lourdes-i Szűzanya ünnepe és a betegek 26. világnapja alkalmából szentmisét mutatott be a győr-szigeti Szent Rókus és Sebestyén-templomban.  A szentmisén koncelebrált Juhos Imre, a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet spirituálisa. A liturgia keretében került sor a betegek kenetének kiszolgáltatására.  Németh Gábor atya szentbeszédében az orvosok és az egészségügyi dolgozók gyógyításban betöltött szerepét emelte ki. 

Generációk találkoztak a győr-révfalui katolikus bálon

csütörtök 8:00

Február 9-én, a győri Széchenyi Étteremben került sor a Római Katolikus Egyetemi Lelkészség, a győr-révfalui Szentháromság Plébánia, valamint a Szent László Katolikus Szakkollégium farsangi báljára. Az eseményt megtisztelte jelenlétével a bál fővédnöke, Veres András megyéspüspök és Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora. „A jövő kapuit a fiatalok nyitják, de a kulcsokat az idősebbek őrzik. Nincs növekedés gyökerek nélkül, ahogy nincs virágzás új sarjak nélkül. Ezért nagy öröm, hogy ezen a bálon generációk találkoznak” – fogalmazott köszöntőjében Kaposi Gábor plébános, egyetemi lelkész.

A győri Szent Anna Otthon fennállásának 20. évfordulóját ünnepelték

szerda 8:00

Veres András győri megyéspüspök február 10-én a lourdes-i Szűzanya ünnepe és a betegek 26. világnapja alkalmából szentmisét mutatott be a győri Szent Anna Otthon kápolnájában, az idősek számára létesített szociális intézmény munkatársainak és lakóinak részvételével. A szentmisén koncelebrált Németh László általános püspöki helynök és Benkovich Ferenc, a győri Szentlélek-templom plébánosa, a Szent Anna Otthon alapító lelkipásztora. A szentmise keretében került sor a betegek kenetének kiszolgáltatására.   Az ünnepséget többek között megtisztelte jelenlétével Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő, Somogyi Tivadar győri alpolgármester, valamint Kiss Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont igazgatója. 

Hamvazószerdával kezdődik a nagyböjti készület húsvétra

kedd 23:00

Hamvazószerdán – amely idén február 14-re esik – veszi kezdetét a negyvennapos böjt, melynek során a keresztények húsvétra, Jézus Krisztus föltámadásának ünnepére készülnek. Hamvazószerdán és a rá következő vasárnapon a hívek homlokát az előző év virágvasárnapján szentelt barka hamujával hinti meg vagy  kereszt alakú hamujellel jelöli meg a pap, miközben hagyományosan a következőket mondja: „Emlékezzél, ember, hogy por vagy és porrá leszel!” Vagy: „Tartsatok bűnbánatot, és higgyetek az evangéliumban!”